Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Οι Ελβετοί δεν ανοίγουν το λογαριασμό του κουμπάρου Παπαντωνίου

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά δυσμενής για την έρευνα δεδομένου ότι από τον συγκεκριμένο λογαριασμό φέρονται να εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού Στ. Κουράκου, συνολικά 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι Ελβετοί δεν ανοίγουν το λογαριασμό του κουμπάρου Παπαντωνίου

Απερρίφθησαν από τις Ελβετικές Αρχές τα αιτήματα της δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε η Ελληνική Δικαιοσύνη για άνοιγμα λογαριασμού του κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η άρνηση των Ελβετικών Αρχών είναι εξαιρετικά δυσμενής για την εξέλιξη της έρευνας δεδομένου οτι από τον συγκεκριμένο λογαριασμό φέρονται να εμβάστηκαν στη σύζυγο του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου, συνολικά 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε πριν από λίγες ημέρες την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης κι έτσι καθίσταται αμετάκλητη η προ πενταμηνου απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνιου καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές στα δύο αιτήματα τους, είναι προϊόν υποκλοπής, καθώς προέρχονται από τη χρήση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ανώτατοι Ελβετοί δικαστές έκριναν ότι η Ελβετική Εισαγγελία όφειλε να ζητήσει από την Ελλάδα απαντήσεις για την προέλευση των στοιχείων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο αφήνει ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο να ανατραπεί η απόφαση καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Εισαγγελία της Ελβετίας να επανέλθει, με ερώτημα προς την Ελλάδα για την προέλευση των στοιχείων.

Ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιαε ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον των ελβετικών αρχών δήλωσε.

«Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ελβετικό Δικαστήριο και αποτελεί πλέον δεδικασμένο, είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με αντικείμενο το άνοιγμα λογαριασμών, τα στοιχεία των οποίων αποκτήθηκαν μέσω αξιοποίνων πράξεων. Το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αμετάκλητα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2017 η άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του εντολέα μου και η διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών στις ελληνικές αρχές».

Εύα Καραμανώλη e.karamanoli@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus