Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνεται για ένα έτος ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Στη Βουλή η τροπολογία για την επέκταση ισχύος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Έρχεται και πακέτο νέων βελτιώσεων. Στις 1.104 οι υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί, ενώ σχεδόν 60.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Παρατείνεται για ένα έτος ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Παράταση ενός έτους «παίρνει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός (νόμος 4469/2017) και αντί για τις 31/12/2018 που έληγε, θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις έως τις 31/12/2019. Η σχετική τροπολογία έχει ήδη αποσταλεί στη βουλή και αναμένεται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο και να ψηφιστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Μαζί με την παράταση, έρχεται και πακέτο βελτιώσεων, στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών, ωστόσο αυτές θα έχουν προσδιοριστεί έως το τέλος του μήνα.

Η παράταση, σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο, άρχισε η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των διαδικασιών. Σύμφωνοι με την παράταση φέρονται και οι θεσμοί, οι οποίοι με βάση τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά, κρίνουν ότι με συγκεκριμένο πλαίσιο σε συνδυασμό με τις επιπλέον παρεμβάσεις που αναμένονται, υπάρχει η δυνατότητα και μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και της αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην ισχύ του νόμου.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι έως τα τέλη του Αυγούστου 2018 είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία διευθέτηση οφειλών μόνο 280 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, ενώ ως αυτή στη στιγμή οι υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί, ξεπερνούν τις 1.104. Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό περισσότερες από 59.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες.

Τα στατιστικά στοιχεία

Aθροιστικά μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Στο διάστημα αυτό, όπως προαναφέρθηκε, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη), έχουν ως εξής:

Επιχειρήσεις (70 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.035 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 115 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

Ελεύθεροι επαγγελματίες (44 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.257 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 874 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αγρότες (23 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κ.λπ. τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 115 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και PQH.

Αναλυτικά στο διάστημα που λειτουργεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου 2017:

Επιχειρήσεις

- 39.135 εκκίνησαν τη διαδικασία.

- 9.264 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

- 2.035 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 536 σε διμερή διαπραγμάτευση και 1.531 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.

- 934 βεβαίωση πληρότητας και 514 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές.

- 115 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

- 18.571 εκκίνησαν τη διαδικασία.

- 11.481 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

- 3.257 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

- 489 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.

- 532 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.

Σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ): 874

Επισήμανση: Σε κάθε ΑΦΜ ελεύθερου επαγγελματία (δηλ. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα), αντιστοιχεί μία υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε δύο αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (δηλ. μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και μία με ΑΑΔΕ).

Δηλαδή: 1 ΑΦΜ => 1 αίτηση (αριθμός πρωτοκόλλου/id) -> διαπραγμάτευση με ΑΑΔΕ και/ή -> διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ.

Αγρότες

- 1.371 εκκίνησαν τη διαδικασία.

- 975 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

- 273 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

- 77 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.

- 59 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.

- 0 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΥΕΕ Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ,ΚΕΑΟ και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση): 115

Επισήμανση: Σε κάθε ΑΦΜ αγρότη (δηλ. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα και κατ' επάγγελμα αγρότης), αντιστοιχεί μία υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε τρεις αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ, μία με ΑΑΔΕ και μία με Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση).

Δηλαδή: 1 ΑΦΜ => 1 αίτηση (αριθμός πρωτοκόλλου/id) -> διαπραγμάτευση με ΑΑΔΕ και/ή -> διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και/ή -> διαπραγμάτευση με Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v