Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε τα ισόβια ο Σμπώκος για την υπόθεση των Tor M1

Ο Γιάννης Σμπώκος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδικήματα που κατά το κατηγορητήριο τελέστηκαν για τη διακίνηση «μίζας» για την υπογραφή της σύμβασης των Tor Μ1.

Απέφυγε τα ισόβια ο Σμπώκος για την υπόθεση των Tor M1

Σε κάθειρξη 22 ετών, αποφεύγοντας ωστόσο τα ισόβια, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην γ.γ. εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος για την υπόθεση των Tor M1.

Ο Γιάννης Σμπώκος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδικήματα που κατά το κατηγορητήριο τελέστηκαν για τη διακίνηση «μίζας» για την υπογραφή της σύμβασης των Tor M1. Το δικαστήριο του αναγνώρισε ωστόσο τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο Γιάννης Σμπώκος απευθύνθηκε στους δικαστές:

«Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. Ο,τι κατέκτησα, το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς, σε φωτιές κ.ά. Αυτή τη θέση (σ.σ. του Γ.Γ. Εξοπλισμών), που έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο. Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα "αγκάθια". Πώς δημιουργήθηκαν όμως; Διασύρθηκα με σημειώματα και έλεγαν τότε "θα δείξουν οι δικαστικές συνδρομές". Τελικώς "άνθρακες ο θησαυρός". Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει 3 χρόνια. Φτάνει πια... Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω, γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα...».

Εν συνεχεία ο ίδιος αφού αναφέρθηκε στις θητείες του στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στη Γενική Γραμματεία Δασών, ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά λόγω της εκεί προσφοράς του.« Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Με καταδικάσατε αλλά μη μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά», είπε κλείνοντας ο Γ. Σμπώκος προς τους δικαστές.

Συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση ήταν ο Γιώργος Καμάρης, διαχειριστής της off shore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα, προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και ο χρηματιστής Πέτρος Χριστοδουλίδης. Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης 5 ετών, με τριετή αναστολή στον πρώτο και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ για τον δεύτερο. Σε αυτούς αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώους τον χρηματιστή Γιώργο Χριστοδουλίδη και τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v