Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόλο συνταξιοδοτικού συμβούλου αποκτούν τα Επαγγελματικά Ταμεία

Θα παρέχονται εκτιμήσεις για το μελλοντικό ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν αθροιστικά οι ασφαλισμένοι από ΕΦΚΑ και Επαγγελματικά Ταμεία, ενώ παράλληλα θα προτείνονται λύσεις προκειμένου να πιαστεί το επιθυμητό ποσό.

Ρόλο συνταξιοδοτικού συμβούλου αποκτούν τα Επαγγελματικά Ταμεία

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η χθεσινή παρουσίαση του Κώστα Νικολάου, εκτελεστικού διευθυντή της Prudential B. Marghios & Partners, σχετικά με την Κοινοτική Οδηγία για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και ειδικότερα για το τμήμα της «δήλωσης συνταξιοδοτικών παροχών».

Η ουσία είναι πως μέσα από τη συγκεκριμένη Οδηγία που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στους πρώτους μήνες του 2019, τα ΤΕΑ δεν θα προσφέρουν μόνο φορολογικά κίνητρα στους ασφαλισμένους τους, αλλά παράλληλα αποδόσεις και επαρκή ενημέρωση για μια σειρά από συνταξιοδοτικά θέματα που τους αφορούν.

Ειδικότερα, μεταξύ των πληροφοριών που θα παρέχονται συγκαταλέγονται:

• Τι ποσό έχει ήδη συγκεντρώσει (σύνολο καταβολών δικών του και της εργοδοσίας, συν αποδόσεις) μέχρι σήμερα κάθε ασφαλισμένος.

• Πόσα χρήματα προβλέπεται να έχει συγκεντρώσει μέχρι τη συνταξιοδότησή του, με βάση τρία σενάρια: Το απαισιόδοξο, το μέσο και το αισιόδοξο.

• Το προβλεπόμενο ύψος της μελλοντικής σύνταξης από την κοινωνική ασφάλιση, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να γνωρίζει κατά προσέγγιση από σήμερα το ποσό της συνολικής σύνταξης που θα λάβει όταν αποχωρήσει από την εργασία του.

• Σε περίπτωση που αυτό το ποσό δεν του αρκεί, τότε θα ενημερώνεται για το ποιο επιπρόσθετο ποσό εισφοράς θα μπορεί να καταβάλλει από σήμερα στο Επαγγελματικό του Ταμείο, έτσι ώστε να φτάσει στο επιθυμητό ύψος συνολικής σύνταξης.

Επιπρόσθετα, η Κοινοτική Οδηγία ορίζει ένα εύρος αναλυτικής και εύληπτης πληροφόρησης που θα πρέπει να λαμβάνει κάθε υποψήφιο μέλος, αλλά και κάθε μέλος ενός ΤΕΑ.

Έτσι, μέσα σε ένα ενημερωτικό έντυπο δύο ή τριών τυποποιημένων σελίδων, κάθε μέλος θα πρέπει να πληροφορείται με εύληπτο και περιεκτικό τρόπο για σημαντικά ζητήματα όπως πχ τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του, το επενδυτικό προφίλ του Ταμείου, ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν τα μέλη, οι αποδόσεις των τελευταίων πέντε ετών, οι υπάρχουσες επιλογές στις παροχές, οι επιλογές επενδυτικών προφίλ, οι μηχανισμοί ενδεχόμενης μείωσης των παροχών και φυσικά η διάρθρωση του κόστους των επενδύσεων και του Ταμείου.

Επίσης, ο κ. Νικολάου τόνισε και την δυνατότητα των ΤΕΑ να προσφέρουν μελλοντικά (ανταγωνιζόμενα τις ασφαλιστικές εταιρείες) τόσο σε μέλη τους, όσο και σε τρίτους συνταξιοδοτικά προϊόντα τύπου PEPPs (PanEuropean Personal Pension Products), τα οποία θα περιλαμβάνουν τις ίδιες παροχές σε πανευρωπαϊκή βάση.

Ο θεσμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αναμένεται να σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εργαζόμενοι ωφελούνται:

α) Από τη φορολογική απαλλαγή των καταβολών τους.

β) Από τη συνεισφορά των εργοδοτών.

γ) Από τις ετήσιες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου (συνήθως επιλέγεται συντηρητική πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου).

Επιπρόσθετα, τα ΤΕΑ μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο μιας μελλοντικής μεγάλης μείωσης των συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης, εξ’ αιτίας της επιδείνωσης της αναλογίας εργαζομένων/συνταξιούχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v