Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι όροι και οι επιλέξιμες δαπάνες στα νέα προγράμματα ενίσχυσης ΜμΕ

Στον «αέρα» από χθες οι δύο δράσεις της Εργαλειοθήκης Ανταγωνιστικότητας για «μικρές-πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση». Από τις 6 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις. Το ύψος της επιδότησης.

Οι όροι και οι επιλέξιμες δαπάνες στα νέα προγράμματα ενίσχυσης ΜμΕ

Με δύο «εργαλειοθήκες»-προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να ενισχύσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι προκηρύξεις των σχετικών προγραμμάτων που φέρουν τις επωνυμίες «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση» έγιναν χθες, ωστόσο η υποβολή αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) θα αρχίσει στις 6 Φεβρουαρίου. Αυτό το χρονικό περιθώριο δίνεται προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν καλύτερα.

1. «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδότηση έως το 65% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου που θα υποβάλουν. Όπως προαναφέρθηκε, η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 6 Φεβρουαρίου και θα «κλείσει» 18 μήνες αργότερα, εκτός και αν ο προϋπολογισμός των 400 εκατ. ευρώ που διατίθεται για το πρόγραμμα εξαντληθεί νωρίτερα.

Παρότι η εκκίνηση ορίζεται στις 6 Φεβρουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντάξουν προς πληρωμή δαπάνες που πραγματοποίησαν από την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης, δηλαδή από χθες 19 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων είναι άμεση και απλοποιημένη, δηλαδή τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Εξυπακούεται ότι επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα και δεν μπορούν να υποβληθούν. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης. Επισημαίνεται ότι δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απομειώνεται ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κατά το ποσόν που το ποσόν του αιτήματος επαλήθευσης υπολείπεται του 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της δράσης θα χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

1. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της.

2. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας / προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.

3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης - εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

4. Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε (πρότυπα χωρών προορισμού).

Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για α) μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, β) τεχνικές μελέτες μηχανικού, γ) συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με σχεδιασμό συσκευασίας, ετικέτας, δ) ψηφιακή προβολή, ε) μεταφορικά μέσα και στ) υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.

Δικαιούχοι - όροι και προϋποθέσεις

Από το πρόγραμμα ενισχύονται αποκλειστικά υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης:

i. έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις

ii. διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII "ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)" (βλέπε συνοδευτικό υλικό)

iii. έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Διευκρινίζεται ότι με βάση τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν -κατά προτεραιότητα- στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ).

- Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων

- Ενέργεια

- Εφοδιαστική Αλυσίδα

- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

- Περιβάλλον

- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

- Υγεία

- Υλικά - Κατασκευές

2. «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση»

Το πρόγραμμα με τίτλο «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας - Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση», προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ και με ποσοστό επιδότησης που μπορεί να ανέλθει έως το 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης, στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην παροχή υπηρεσιών παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και λοιπών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας.

Στόχος του προγράμματος που επιχορηγεί επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 10.000 έως 150.000 ευρώ, είναι η αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στους τομείς της α) κατανάλωσης ενέργειας, β) χρήσης ΤΠΕ, γ) υγιεινής και ασφάλειας, δ) εφοδιαστικής αλυσίδας, και ε) πιστοποίησης συστημάτων.

Οι παραπάνω επιλέξιμες παρεμβάσεις συνδέονται με τους πέντε στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ και συγκεκριμένα την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, την Υγεία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει στις 6 Φεβρουαρίου και «κλείνει» στις 19 Απριλίου 2019. Ωστόσο, στις επιλέξιμες μπορούν να συμπεριληφθούν οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από χθες 19 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των έργων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική. Δηλαδή όταν υποβληθούν οι αιτήσεις, θα αξιολογηθούν και θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των επιλαχουσών επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται αποκλειστικά υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης:

i. Εχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

ii. Διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ επένδυσης σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII "ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)" (σ.σ. βλέπε συνοδευτικό υλικό) ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ' όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων. Υποχρεωτικά οι ΚΑΔ επένδυσης οι οποίοι επιλέγονται, θα πρέπει να ανήκουν σε έναν εκ των τριών κλάδων.

iii. Εχουν κατ' ελάχιστον τις κάτωθι ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, ως εξής:

o Για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες 45 και 47): 1 ΕΜΕ

o Για τον κλάδο της εστίασης (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 56): 2 ΕΜΕ

o Για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας (χωρίς παροχή καταλύματος) (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 85, 88): 5 ΕΜΕ.

Κατά τη διαμόρφωση από την επιχείρηση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων, θα επιλέγονται δαπάνες από τις εξής κατηγορίες:

1. Εξοικονόμηση Ενέργειας - Χρήση ΑΠΕ

2. Αναβάθμιση Υγιεινής και Ασφάλειας στις διαδικασίες και τους χώρους λειτουργίας της επιχείρησης

3. Διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμΕΑ (σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑμΕΑ "Σχεδιάζοντας για όλους" του ΥΠΕΚΑ)

4. Ενσωμάτωση εξειδικευμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις λειτουργίες της επιχείρησης v. Βελτίωση των διεργασιών εφοδιαστικής αλυσίδας

5. Πιστοποίηση υπηρεσιών ή και διαδικασιών.

Συμπληρωματικά, ενισχύονται υποστηρικτικές δαπάνες για υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, μελετών για τη λήψη πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας καθώς και το μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.

Η υποβολή των αιτήσεων

Και στα δύο προγράμματα, η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης. Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΠΣΚΕ, δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.

Το Έντυπο Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, όπως και όλα τα συνοδευτικά έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους: του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (www.mindev.gov.gr), της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΦ (www.efepae.gr ) του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.

*Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στη δράση "Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας" και στην δράση "Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας", δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v