Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανθός: Πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού

Ο Yπουργός παραδέχτηκε πως το σύστημα δεν έχει την προβλεπόμενη στελέχωση και πως οι περισσότερες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν έχουν λειτουργήσει.

Ξανθός: Πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού
  • Του Δημήτρη Καραγιώργου

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, μεταδίδει το Iatronet.gr.

Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως το σύστημα δεν έχει την προβλεπόμενη στελέχωση και πως οι περισσότερες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν έχουν λειτουργήσει.Έκανε λόγο για διαχρονικό έλλειμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δέχτηκε πως τα Κέντρα Υγείας στήριξαν τους κατοίκους της υπαίθρου.

Τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ – είπε – έκλεισαν με άσχημο τρόπο το 2014, αφήνοντας σημαντικό κενό, το οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία επιθυμεί να καλύψει.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στόχος είναι να καλυφθούν οι ΤΟΜΥ με επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι θα συνεπικουρούν. Να υπάρχουν, δηλαδή, ομάδες γιατρών που θα έχουν την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης των πολιτών: από τους εμβολιασμούς μέχρι τις παραπομπές και από τις εξετάσεις μέχρι την παρακολούθηση.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως θα υπάρχει δομημένη πρόσβαση στο σύστημα, χωρίς φραγμούς και εμπόδια. Θα υπάρχει ολιστική προσέγγιση και κατάρτιση του ατομικού φακέλου υγείας. Δεν θα γίνεται μόνο συνταγογράφηση.

Μέχρι σήμερα, πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί 350.000 συνταγογραφήσεις από τις υπάρχουσες δομές. Έχουν αναπτυχθεί 101 ΤΟΜΥ, έναντι των 239 που προέβλεπε ο σχεδιασμός.

Ο κ. Ξανθός απολογήθηκε για τα κενά, λέγοντας πως είναι μειωμένη η “δεξαμενή” των γιατρών, λόγω της φυγής τους στο εξωτερικό. Είναι, επίσης, δύσκολο να βρεθούν χώροι, στους οποίους θα στεγαστούν οι νέες δομές.

Επεσήμανε πως το σύστημα έχει δανειστεί καλές πρακτικές από την Ευρώπη, ενώ έχουν γίνει και τεχνικές παρεμβάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό 1,1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ άλλοι 400.000 βρίσκονται σε αναμονή. Από την 1η Ιανουαρίου, θα εξυπηρετούνται από το νέο δίκτυο δωρεάν, φιλικά και γρήγορα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα δοθούν κίνητρα, ώστε να παρέχεται προτεραιότητα στα ραντεβού που κλείνονται μέσω του οικογενειακού γιατρού. Σε όσες περιοχές δεν υπάρχει συμβεβλημένοι ή γιατροί των ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα καλύπτονται όπως και σήμερα.

Ενεργοί

Ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός είπε πως είναι ενεργοί 150.000 ηλεκτρονικοί φάκελοι. Έκανε απολογισμό από τις ΤΟΜΥ, ορισμένες από τις οποίες συμπληρώνουν έναν χρόνο λειτουργίας.

Έχουν γίνει περισσότερες από 500.000 επισκέψεις και από αυτές μόνο το 1,5% χρειάστηκαν παραπομπή σε γιατρό άλλης ειδικότητας ή σε νοσοκομείο.

Υπάρχουν 700 συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ παραμένει ανοικτή η πρόσκληση από τον ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Βαρδαρός παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα στην Αττική, λέγοντας πως - εάν χρειαστεί – θα γίνουν και μόνιμες προσλήψεις.

Παραδέχτηκε πως υπάρχουν Δήμοι που δεν καλύπτονται, σημειώνοντας πως εκεί θα εστιαστεί η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας. Αναμένεται έκδοση εγκυκλίου για τα ραντεβού, τα οποία θα ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό κάλυψης μίας περιοχής σε οικογενειακούς γιατρούς. Για παράδειγμα, σε μία περιοχή που υπάρχουν 10 γιατροί, ενώ έπρεπε να υπάρχουν 100, θα δεσμεύονται πολύ λιγότερα ραντεβού για τις παραπομπές.

Συμβάσεις

Το υπουργείο Υγείας θα έχει συναντήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να υπάρξουν συμβάσεις και άλλων ειδικοτήτων, πέραν των οικογενειακών γιατρών.

Θα ισχύσει το καθεστώς “κατά πράξη και περίπτωση”, ανά περιοχή και ανά ειδικότητα και δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρχουν, δηλαδή, επισκέψεις τριών ειδών και αποζημιώσεις τριών ειδών.

Επισκέψεις

Η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό θα είναι ελεύθερη, όπως σήμερα, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη αποζημίωση όταν γίνεται μέσω παραπομπής από οικογενειακό γιατρό. Η οδοντιατρική φροντίδα θα παρέχεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα υπάρξουν και 92 κινητές μονάδες με διάφορες ειδικότητες.

Θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό. Οι χρόνιοι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν τη φροντίδα που έχουν σήμερα, καθώς εξαιρούνται αποό τις παραπομπές, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καθώς και όσα αφορούν γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, ψυχίατρο και οδοντίατρο. Θα τούς χορηγούνται εξάμηνες συνταγές και θα προσδιορίζεται η κλινική τους επανεκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v