Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Αιτιολογημένο το καθυστερημένο εφάπαξ σε αστυνομικούς με πρόωρη συνταξιοδότηση

Όπως σημειώνει το ΣτΕ το μέτρο, «εξυπηρετεί σκοπό δημοσίου συμφέροντος, διότι απέβλεψε στην αποτροπή μαζικής πρόωρης εξόδου από τον Τ.Π.ΑΣ. των μετόχων που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας.

ΣτΕ: Αιτιολογημένο το καθυστερημένο εφάπαξ σε αστυνομικούς με πρόωρη συνταξιοδότηση

Συνταγματική και αιτιολογημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι σύμφωνα με το ΣτΕ η διάταξη που προβλέπει ότι οι αστυνομικοί και οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας που εξήλθαν με πρόωρη συνταξιοδότηση (25 χρόνια) θα πρέπει να περιμένουν άλλα πέντε χρόνια μέχρι να λάβουν το εφάπαξ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει αστυνομικοί και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις η σχετική απόφαση (10.3.2014) του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Η επταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη με την υπ΄ αριθμ. 1952/2018 απόφασή της απέρριψαν την αίτηση ακύρωσης των αστυνομικών.

Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται οτι η πρόωρη συνταξιοδότηση «τυγχάνει αποκλειστική πρωτοτυπία - προνομία των ενστόλων και μόνον αυτών», ενώ ξεκαθαρίζεται οτι οι προσφεύγοντες "θα πρέπει να συμπληρώσουν χρόνο ασφαλίσεως τουλάχιστον 30 ετών για να λάβουν το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που δικαιούνται, δηλαδή μετατίθεται χρονικά η λήψη του κατά 5 έτη από τον χρόνο συνταξιοδοτήσεώς τους».

Το μέτρο αυτό υπαγορεύθηκε, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «από την ανάγκη διασφαλίσεως της βιωσιμότητας του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.), ιδίως μέσω της αποτροπής της μαζικής εξόδου των μετόχων του λόγω συνταξιοδοτήσεως με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας».

Όπως σημειώνει το ΣτΕ το μέτρο, «εξυπηρετεί σκοπό δημοσίου συμφέροντος, διότι απέβλεψε στην αποτροπή μαζικής πρόωρης εξόδου από τον Τ.Π.ΑΣ. των μετόχων που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και η οικονομική σταθερότητα του εν λόγω Ταμείου».

Τέλος, το περιοριστικό αυτό μέτρο «δεν επιφέρει στέρηση της ασφαλιστικής παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, ούτε μείωση του ποσού αυτού αλλά μεταθέτει χρονικά (από ένα έως πέντε έτη κατά περίπτωση) την λήψη του για τους μετόχους που εξέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους με χρόνο ασφαλίσεως μικρότερο των 30 ετών», καταλήγει το ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v