Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιτσιλής: Στα €755 εκατ. οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Τα έσοδα του 2018 ξεπέρασαν τον ετήσιο στόχο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΑΑΔΕ, υπογραμμίζει ο Γιώργος Πιτσιλής. Περιορίστηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου στα 755 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για το 2019.

Πιτσιλής: Στα €755 εκατ. οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Υπέρβαση του ετήσιου στόχου εσόδων κατά 420 εκατ. ευρώ και περιορισμό των εκκρεμών επιστροφών φόρου σχεδόν στο μισό στο τέλος του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία επικαλείται ο Διοικητής Γιώργος Πιτσιλής σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους της Ανεξάρτητης Αρχής.

Συγκεκριμένα , όπως αναφέρεται στην επιστολή «από τα προσωρινά στοιχεία Δεκεμβρίου 2018 προκύπτει ότι υπερβήκαμε τον ετήσιο στόχο των εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ, ενώ από την οριστικοποίηση των στοιχείων σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση. Παράλληλα, συνεπείς στη δέσμευσή μας για ταχύτερη επιστροφή φόρων, την 31-12-2018 περιορίσαμε το συνολικό απόθεμα των προς επιστροφή φόρων σε περίπου 755 εκ ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ την 31-12-2017, εκ των οποίων το άνω των 90 ημερών απόθεμα για το οποίο δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στους δικαιούχους να περιορίζεται σε περίπου 182 εκ ευρώ».

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «παράλληλα με τους εισπρακτικούς μας στόχους, το 2018 έγιναν πολλά και στις μεταρρυθμιστικές μας δράσεις. Αναφέρω ενδεικτικά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των βασικών παραμέτρων του νέου συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μας, με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από φέτος και το ειδικό Βαθμολόγιο και το νέο Σύστημα Αποδοχών της ΑΑΔΕ να είναι έτοιμα να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία, καθώς και το σχεδιασμό μεγάλων οργανωτικών αλλαγών που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2019, όπως η δημιουργία χωριστής γενικής διεύθυνσης για την πληροφορική της ΑΑΔΕ, η  αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Ελέγχων της ΓΔΦΔ, η οργανωτική αυτονομία των τελωνειακών ελέγχων, κ.ά».

Περνώντας στο 2019, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κάνει λόγο για μια «πιο απαιτητική χρονιά» καθώς, «εκτός από τους στόχους των εσόδων και τη διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε δύο μεγάλους άξονες δράσεων:

-Ο πρώτος είναι ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δικαιούνται καλύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν λιγότερη ανάγκη φυσικής τους παρουσίας σε ΔΟΥ και Τελωνεία.

-Ο δεύτερος, που έχει άμεση επίπτωση και στον πρώτο, είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού μας, η έγκαιρη προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις υπηρεσίες μας, η βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ».

Επίσης σύμφωνα με την επιστολή, «το 2019 χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και ρεαλισμό την υφιστάμενη διάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με στόχο την ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών μας και τη δημιουργία μονάδων που θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες. Παράλληλα, στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v