Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-ασφαλιστικές: Καλούν τους πελάτες να «σφίξουν το ζωνάρι»

Κουλτούρα συστηματικής αποταμίευσης επιχειρούν να «περάσουν» σε υποψήφιους πελάτες τους τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επαγγελματικά ταμεία. Ποια η δομή των συγκεκριμένων προσφερόμενων προϊόντων.

Τράπεζες-ασφαλιστικές: Καλούν τους πελάτες να «σφίξουν το ζωνάρι»

«Ο Έλληνας θα πρέπει όχι μόνο να μειώσει τις δαπάνες του αλλά και να αλλάξει την ιεράρχηση των καταναλωτικών του προτιμήσεων: Από τη μια πλευρά, να ξοδεύει λιγότερα στον τζόγο, στις ταβέρνες, στα ακριβά κινητά τηλέφωνα και σε άλλα σχετικά προϊόντα. Και από την άλλη πλευρά, να ξεκινήσει -όσο αυτό είναι δυνατόν στις μέρες μας και από όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία- να αποταμιεύει συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του και μια αξιοπρεπή σύνταξη για τον ίδιο».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου, συμπληρώνοντας πως «ακόμη και αν δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται, δεν θα πρέπει να πιστεύουμε ότι θα βιώσουμε και πάλι καταναλωτικές συνήθειες που είχαμε στο παρελθόν και που ως ένα βαθμό, συνεχίζουμε να έχουμε έως και σήμερα.

Και αυτό, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια) δεν θα αυξηθεί,  ενώ αντίθετα οι μισοί περίπου συμπολίτες μας θα κληθούν να αποπληρώσουν δόσεις δανείων, εισφορές και φόρους που ήδη οφείλουν σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Και δεύτερον, γιατί οι πολίτες θα πρέπει να αποταμιεύουν συστηματικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μελλοντικές τους ανάγκες για σύνταξη και υγεία, τομείς όπου ο κρατικός τομέας -διεθνώς και πόσο μάλλον στην Ελλάδα- δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τις παροχές του παρελθόντος».

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν «κουλτούρα αποταμίευσης» μέσα από καταθετικά προϊόντα συστηματικής αποταμίευσης. Πρόκειται για λογαριασμούς οι οποίοι πριμοδοτούν επιτοκιακά όσους καταθέτουν -έστω και μικρά ποσά- σε συστηματική βάση (π.χ. πάνω από τόσα ευρώ ανά μήνα ή ανά εξάμηνο). Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν απευθύνονται στα «υψηλά βαλάντια», αλλά κυρίως σε άτομα χαμηλών εισοδημάτων, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν κίνητρο να αποταμιεύσουν, κόβοντας μέρος των μικροεξόδων τους.

Προς την ίδια κατεύθυνση, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις πακέτων σύνταξης και υγείας. Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα απαιτούν μια μηνιαία αποταμίευση που ξεκινά από τα 30-50 ευρώ τον μήνα και συχνά εγγυώνται στη λήξη τους, είτε το καταβληθέν κεφάλαιο είτε μια ελάχιστη ετήσια απόδοση. Από την πλευρά τους, τα πακέτα υγείας έρχονται να καλύψουν τα νοικοκυριά σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα είναι… πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις δαπάνες υγείας που οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους!

Ένας άλλος σημαντικός θεσμός που αναμένεται να αναπτυχθεί δυναμικά κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια και να «ρουφήξει» ένα τμήμα των μηνιαίων εισοδημάτων μας είναι αυτός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ακόμη και αν δεν καταστεί υποχρεωτική εκ του νόμου η επαγγελματική ασφάλιση, θεωρείται βέβαιο πως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα θελήσουν να καταβάλλουν χρήματα κάθε μήνα, προκειμένου να «χτιστεί» για κάθε εργαζόμενο -σε απόλυτα ανταποδοτική βάση- ένας «κουμπαράς», ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να προκύψει ενισχυμένη σύνταξη ή ένα υψηλό εφάπαξ. Κίνητρο στην όλη διαδικασία θα αποτελέσουν και τα υπάρχοντα φορολογικά κίνητρα, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν ετήσιες αποδοχές οι οποίες υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν και τα Ομαδικά Συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια, παρά την κρίση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v