Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πυκνώνουν τα σύννεφα στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών

Ελάχιστες εγγυήσεις παρέχονται για την επιτυχή έκβαση της συναλλαγής, σύμφωνα με πηγές κοντά στον διαγωνισμό και στους διεκδικητές των μονάδων. «Μικρή αξία οι αλλαγές στα ΑΔΙ και αβέβαιη η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων», προσθέτουν.

ΔΕΗ: Πυκνώνουν τα σύννεφα στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών

Στενεύουν τα περιθώρια για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.

Πηγές που είναι κοντά στη συναλλαγή θεωρούν ότι τα κίνητρα που πέρασε η δημόσια εταιρία στο τελευταίο κείμενο του SPA «δεν παρέχουν καν τις ελάχιστες εγγυήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας», σημειώνοντας παράλληλα πως «η επιχείρηση δεν είναι η πρώτη φορά που αγνοεί τις προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών».

Σύμφωνα με ανθρώπους που είναι σε γνώση των προτάσεων των διεκδικητών ακόμη και στο θέμα του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας των λιγνιτικών μονάδων (ΑΔΙ), τον οποίο η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Ευρ. Επιτροπή να εγκρίνει, στο τελευταίο SPA έχουν υπάρξει αλλαγές που μάλλον δεν ευνοούν τη θετική έκβαση.

Στο τελευταίο κείμενο ορίζεται, λένε πληροφορίες, ότι στα έσοδα από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος μπαίνει πλαφόν. Πιο συγκεκριμένα, τέθηκε ανώτατο όριο 30% στο τίμημα της αγοραπωλησίας.

«Το κίνητρο έχει μηδαμινή αξία, αφού τα οικονομικά δεδομένα των πωλούμενων μονάδων είναι ζημιογόνα…», λένε με νόημα παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

Πέραν, όμως, αυτού του θέματος, οι ίδιοι σημειώνουν πως ακόμη και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου είναι αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμα που θα φέρει για τη μείωση του προσωπικού και άρα και του κόστους των μονάδων. Ήδη πληροφορίες από τη Μεγαλόπολη αναφέρουν πως μέχρι την περασμένη εβδομάδα, μόλις 75 άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή στο προσφερόμενο οικονομικό πακέτο αποχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι από τους συνολικά 1.248 εργαζόμενους, οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν ότι οι μισοί αρκούν για τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς.

Ένα από τα παράδοξα θέματα που ανοίγουν τα ίδια πρόσωπα είναι κι αυτό του μηχανισμού επιμερισμού κερδών - ζημιών. Όπως υποστηρίζουν, «οι εναλλακτικές βελτιώσεις που προτείνονται αντί του μηχανισμού επιμερισμού κερδών/ζημιών για να ισοσταθμιστούν οι ζημίες των προς πώληση εταιρειών δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές» και όπως σημειώνουν, ο μηχανισμός αυτός είχε συζητηθεί με αξιωματούχους της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού και συμφωνηθεί, με ορισμένες μόνο μικρές προσαρμογές.

Σημειωτέον ότι από την πλευρά της ΔΕH και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γινόταν γνωστό πως ο μηχανισμός αυτός απορρίφθηκε από την DG COMP.

Τέλος, στελέχη που είναι σε γνώση της συναλλαγής επισημαίνουν πως για να έχει επιτυχή κατάληξη ο διαγωνισμός, θα πρέπει η δημόσια εταιρεία και το ΥΠΕΝ να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες, που να αλλάζουν το διαμορφούμενο σκηνικό.  

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v