Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γιατί πάει πίσω η κρατική εγγύηση στα NPEs

Ενώ η κυβέρνηση προκρίνει το μοντέλο παροχής κρατικής εγγύησης (APS), το σχέδιο δεν είναι τεχνικά έτοιμο. Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση εγγύησης και το πρόβλημα του κόστους. Σε εφεδρεία το σχέδιο της ΤτΕ.

Τράπεζες: Γιατί πάει πίσω η κρατική εγγύηση στα NPEs

Μικρή, προς το παρόν, καθυστέρηση καταγράφεται στην προσπάθεια συλλογικής υποβοήθησης των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, με συναλλαγές πέριξ της λογιστικής τους αξίας, καθώς κανένα από τα δύο σχέδια, που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν εμφανίζεται ως τεχνικά άρτιο.

Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει προκρίνει το σχέδιο παροχής πιστοποιητικών κρατικής εγγύησης επί των ομολόγων πρώτης εξασφάλισης (senior note) τιτλοποιήσεων, το οποίο υιοθετεί το ιταλικό μοντέλο. Παρότι, όμως, πήρε υπό την «ιδιοκτησία» της το παραπάνω σχέδιο, αναθέτοντας στην JP Morgan την τεχνική επεξεργασία, υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Τα βασικότερα άπτονται του κόστους, το οποίο θα αναλάβουν οι τράπεζες, προκειμένου οι senior note τίτλοι να λάβουν πιστοποιητικά κρατικής εγγύησης.

Το πρώτο θέμα αφορά, όπως έγραψε το Euro2day.gr, στο ύψος της προμήθειας, την οποία θα καταβάλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο έναντι της εγγύησης. Το ύψος της θα πρέπει, αφενός, να αντανακλά το ρίσκο χώρας και τραπεζών, ώστε να μη θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση, αφετέρου, να επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν χρήση του «εργαλείου». Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, με δεδομένο ότι οι εκδόσεις της Ιταλικής Δημοκρατίας διαβαθμίζονται πιστοληπτικά ως επενδύσιμες (investment grade) ενώ της Ελληνικής όχι.

Επιπρόσθετα, η JP Morgan δουλεύει το σχέδιο με τη λογική του χαμηλότερου δημοσιονομικού κόστους, καθώς εντολέας της είναι η κυβέρνηση. Η τελευταία θέλει οι τίτλοι πρώτης εξασφάλισης (senior note) των τιτλοποιήσεων να έχουν όσο το δυνατόν πιο εξασφαλισμένη πληρωμή, ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος χρήσης της κρατικής εγγύησης.

Με δεδομένο ότι τα πιστοποιητικά εγγύησης θα χορηγούνται μόνο σε τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων (επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια), όσο καλύτερης ποιότητας ενέχυρα έχει το senior note και χαμηλότερη τιμή, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ενεργοποίησης της εγγύησης. Αυτό, όμως, αυξάνει το ρίσκο και επομένως την τιμολόγηση των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής διαβάθμισης (junior note).

Αν η παραπάνω προσέγγιση δεν αλλάξει, οι προϋποθέσεις για να παρασχεθεί κρατική εγγύηση επί των senior note τίτλων θα είναι αυστηρές και αυτό θα θέσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα της λύσης, καθώς η επιτυχία ή όχι των τιτλοποιήσεων έγκειται στο να διατεθούν χωρίς απώλειες και οι ενδιάμεσου ρίσκου (mezzanine note) τίτλοι.

Σε εφεδρεία το σχέδιο της ΤτE

Αν δεν βρεθεί λύση, η πρόταση της ΤτΕ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική, όπως ομολογούν ανεπίσημα υπουργοί της κυβέρνησης. Μπορεί, δηλαδή, μέρος ή το σύνολο του concept για τη χρήση εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ως μέσου εγγύησης επί των senior note ομολόγων να χρησιμοποιηθεί στην τελική λύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος.

Προς το παρόν, το σχέδιο της ΤτE δεν έχει σπόνσορα καθώς η κυβέρνηση προκρίνει την παροχή κρατικής εγγύησης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συζητηθεί ενδελεχώς, καθώς δεν υπάρχει επίσημα συνομιλητής. Δεν είναι τυχαίο ότι η TτΕ το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση, αντί να το καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v