Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαμένη χρονιά» το 2018 για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η ασφαλιστική παραγωγή αναμένεται να κλείσει λίγο πάνω από το επίπεδο του 2015, ενός έτους που είχε χαρακτηριστεί από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κλειστές τράπεζες και capital controls. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 11μήνου. Αναλυτικοί πίνακες.

«Χαμένη χρονιά» το 2018 για τον ασφαλιστικό κλάδο

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν χθες από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επιβεβαίωσαν τη διατήρηση του ύψους της ασφαλιστικής παραγωγής σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και κατά την περυσινή χρονιά. Ειδικότερα:

• Η συνολική ασφαλιστική παραγωγή του ενδεκαμήνου αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Όπως όλα δείχνουν, η ασφαλιστική βιομηχανία θα κλείσει το 2018 περίπου 26% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2009 και μόλις γύρω στο +6% σε σύγκριση με το έτος 2015 των τριών εκλογικών αναμετρήσεων, των κλειστών τραπεζών και των capital controls (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα).

• Η ασφαλιστική παραγωγή ανεβαίνει κατά την τελευταία διετία (2017-2018) με ρυθμούς χαμηλότερους του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ο δείκτης παραγωγής προς ΑΕΠ (διαμορφώθηκε μόλις στο 2,2% το 2017) να υποχωρεί, παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς το συγκεκριμένο δείκτη.

Η αύξηση κατά 4,1% των γενικών κλάδων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των τιμολογίων στα συμβόλαια υγείας (στο +13,6% η συγκεκριμένη παραγωγή). Αντίθετα, -παρά το γεγονός ότι τα ασφαλισμένα οχήματα αυξήθηκαν κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες (κίνηση εντοπισμού των ακάλυπτων αυτοκινήτων από την ΑΑΔΕ), η παραγωγή του κλάδου υποχώρησε κατά 1,1% εξαιτίας των μειωμένων τιμολογίων και της αναζήτησης φτηνότερων επιλογών από τους οδηγούς.

Η υποχώρηση του κλάδου ζωής κατά 2,7% (έλαβε χώρα από το καλοκαίρι και μετά, σύμφωνα με στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) αποδίδεται από στελέχη της αγοράς στο γεγονός ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 συγκεκριμένες εταιρείες είχαν κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά στο χώρο των ασφαλιστικών-επενδυτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές είχαν προσφέρει πέρυσι είτε υψηλές εγγυημένες αποδόσεις είτε δυνατότητα έμμεσων τοποθετήσεων σε τίτλους του εξωτερικού. Η επιθετική αυτή πολιτική δεν επαναλήφθηκε το 2018.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου προσκρούει επί του παρόντος στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης τουλάχιστον για υγεία και σύνταξη, ωστόσο προκειμένου να αυξηθεί δραστικά η παραγωγή απαιτούνται η ανάκαμψη της οικονομίας και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε μια σειρά από ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v