Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα των τραπεζιτών στα ραντεβού με SSM-Θεσμούς

Το καυτό ζήτημα της άμεσης, εντός του 2019, αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ανάγεται σε κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις που θα έχουν κυβέρνηση, τραπεζίτες, επόπτες και δανειστές. Το ραντεβού στη Φρανκφούρτη.

Η ατζέντα των τραπεζιτών στα ραντεβού με SSM-Θεσμούς

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που τρέχει για τις ελληνικές τράπεζες, με μπαράζ συναντήσεων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων και με μοναδικό θέμα στην ατζέντα κυβέρνησης, τραπεζιτών και δανειστών το ογκώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών εντός της εβδομάδας, στις επαφές των τραπεζικών στελεχών με τα κλιμάκια των δανειστών, κυρίως με αυτό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και στην πρώτη κρίσιμη συνάντηση -στο τέλος της εβδομάδας - των CEOs της Πειραιώς, της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια στη Φρανκφούρτη.

Η πίεση από τους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων εντείνεται και η εντολή που έχουν δεχθεί είναι «να τελειώνουν με το μεγαλύτερο στοκ των κόκκινων δανείων εμπροσθοβαρώς, έως το τέλος του 2019».

Το ραντεβού στη Φρανκφούρτη

Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τους οποίους δεσμεύθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στα πλάνα που κατέθεσαν στον SSM τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ξεπεραστεί και οι συνθήκες επιβάλλουν πιο δραστικές και άμεσες κινήσεις.

Το νέο περιβάλλον και οι νέες επιθετικότερες κινήσεις που έχουν έτοιμες ή σχεδιάζουν οι τράπεζες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να παρουσιαστούν από τους κ.κ. Νικόλαο Καραμούζη, Χρήστο Μεγάλου, Φωκίωνα Καραβία, Παύλο Μυλωνά και Βασίλη Ψάλτη στον Αντρέα Ενρια και στα επιτελικά στελέχη του SSM. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρυσούλα Απαλαγάκη.

Οι Έλληνες τραπεζίτες προσέρχονται στην εν λόγω συνάντηση χωρίς «καμία αμφιβολία ότι θα δεχθούμε αυστηρές συστάσεις για τη λήψη δραστικών μέτρων, με στόχο την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τονίζει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των συστημικών τραπεζών. Εξάλλου, ο Ιταλός νέος επικεφαλής του SSM, στον ελάχιστο χρόνο που ασκεί τα νέα του καθήκοντα, έχει αποδείξει ότι «δεν χαρίζεται», με τους χειρισμούς του στα προβλήματα των ιταλικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πλην των στόχων, οι δύο πλευρές αναμένεται, όπως τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, να συζητήσουν εκτενώς και τα δύο σχέδια μείωσης των NPEs, του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, θα συζητηθούν και οι συνέπειες του ελέγχου SREP (Supervisory Review and Evaluation Process).

Οι συναντήσεις με ΔΝΤ και θεσμούς

Πριν όμως οι τραπεζίτες προσγειωθούν στη Φρανκφούρτη -όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ξένους επενδυτές στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει η PriceWaterHouseCoopers- θα περάσουν από τις συμπληγάδες των δανειστών, με πιο κρίσιμο να θεωρείται το ραντεβού με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι τράπεζες αναμένεται, λοιπόν, να παρουσιάσουν στους δανειστές την πρότασή τους για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, αλλά και τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ειδικών σχημάτων (SPV) διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτική παρουσίαση αναμένεται να γίνει και στα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο να καταγράψουν την πορεία της οικονομίας αλλά και της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ενόψει της Έκθεσης που θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v