Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο ΡΑΕ τα... ψιλά γράμματα στις συμβάσεις ρεύματος

Έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη νομιμότητα ή μη της ύπαρξης όρων στα συμβόλαια εταιριών-καταναλωτών περί αύξησης των τιμών λόγω Οριακής Τιμής Συστήματος. Προβληματισμός και για τη ρήτρα CO2 της ΔΕΗ.

Στο μικροσκόπιο ΡΑΕ τα... ψιλά γράμματα στις συμβάσεις ρεύματος

Τα «ψιλά» γράμματα των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις εταιρείες παροχής ρεύματος και τους καταναλωτές σκανάρει… αυτή την περίοδο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αφορμές για την έρευνα στάθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι συζητήσεις των τελευταίων δύο μηνών που έχουν ανοίξει για το αν η ΔΕΗ θα πρέπει να επιβάλει ρήτρα διοξειδίου άνθρακα αλλά και πληθώρα αναφορών-καταγγελιών καταναλωτών προς την Αρχή για αυξήσεις στους λογαριασμούς από προμηθευτές, οι οποίοι επικαλούνται τον όρο στις συμβάσεις περί «ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)».

Πελάτες εναλλακτικών παρόχων, κυρίως μικρών, ήλθαν αντιμέτωποι, αν και είχαν κλείσει συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με προσφορές και χαμηλές τιμές έναντι της ΔEH, με αυξήσεις στους λογαριασμούς. Όταν διαμαρτυρήθηκαν στις εταιρίες τους, τους έγινε επισήμανση περί ύπαρξης όρου στα συμβόλαιά τους για τη ρήτρα ΟΤΣ, η οποία ενεργοποιήθηκε λόγω της ανοδικής πορείας της χονδρικής τιμής ρεύματος.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν είναι εύκολο να εντοπίσει αυτόν τον όρο αλλά και όταν τον έχει διαβάσει δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος και με ποια κριτήρια το κόστος της αύξησής της μετακυλίεται στην τιμή της κιλοβατώρας.

Η ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διερευνά το συγκεκριμένο ζήτημα και ιδίως αν αυτοί οι όροι, οι ρήτρες, δημιουργούν πεδίο κατάχρησης από πλευράς προμηθευτών, προκειμένου να ανεβάζουν τα τιμολόγια αφού πρώτα έχουν δέσει… τους πελάτες τους με ετήσια ή διετή συμβόλαια προμήθειας. Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αρχή είναι κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν στα συμβόλαια αυτές οι ρήτρες καθώς είναι πολύ πιθανόν να δημιουργούν αδιαφανείς συνθήκες τιμολόγησης.

Προβληματισμός φαίνεται επίσης να επικρατεί στη ΡΑΕ και για την πρόθεση της ΔEH να εφαρμόσει στους πελάτες της τη ρήτρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), δηλαδή αν θέλει να συμπεριλάβει στους λογαριασμούς και τις συμβάσεις της με τους πελάτες της τέτοιον όρο όπως επίσης και αντίστοιχη ρήτρα ΟΤΣ.

Η έρευνα της Αρχής, σύμφωνα με πηγές, επικεντρώνεται μόνο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v