Με δύο σχέδια για «κόκκινα» δάνεια στην DG Comp

Θα συσταθεί επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τόσο το σχέδιο κρατικής εγγύησης των ΤΧΣ - JP Morgan, όσο και το σχέδιο της ΤτΕ. Θα κατατεθούν αμφότερα στην DG Comp. Άγνωστο αν κατατεθεί άμεσα ο μηχανισμός κρατικής εγγύησης.

Με δύο σχέδια για «κόκκινα» δάνεια στην DG Comp

Την απόφαση να πάρει υπό την «ιδιοκτησία» του και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την υποβοήθηση της ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων έλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να προταθούν και τα δύο σχέδια στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), καθώς αφενός κρίνονται συμπληρωματικά, αφετέρου ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την υιοθέτηση λύσεων.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν, θα συσταθεί, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, επιτροπή, η οποία, αφού αξιολογήσει τα δύο σχέδια, θα τα υποβάλει στην DG Comp. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινισθεί αν θα περιμένει η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να υποβάλει και επίσημα το σχέδιο κρατικής εγγύησης (Asset Protection Scheme- APS) στην DG Comp ή θα το πράξει άμεσα καθώς η τεχνική του επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το σχέδιο κρατικής εγγύησης επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων θα κατατεθεί άμεσα στην DG Comp και θα ακολουθήσει αυτό της ΤτE, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του από την Επιτροπή.

Το γεγονός ότι το σχέδιο της TτΕ απέκτησε «σπόνσορα» αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντική εξέλιξη, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εγκριθούν δύο συμπληρωματικά «εργαλεία» και οι τράπεζες να επιλέξουν σε τι βαθμό θα χρησιμοποιήσουν το ένα από τα δύο.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα καθώς ως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να υπάρχει μια μορφοποιημένη εικόνα, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να υποβάλουν τους νέους στόχους τριετίας (2019-21) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v