Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξοδος στις αγορές και… κατώτατος μισθός στο τραπέζι του EwG

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού και τις καθυστερήσεις στα «προαπαιτούμενα». Για τις λεπτομέρειες της έκδοσης του 5ετούς ενημερώνει ο Χουλιαράκης.

Εξοδος στις αγορές και… κατώτατος μισθός στο τραπέζι του EwG

Στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, δεν αναμένεται να είναι η Ελλάδα. Δεν αποκλείεται όμως ή, για την ακρίβεια, αναμένεται, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, να γίνει συζήτηση γύρω από την Ελλάδα στο σημερινό EwG, μετά την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στις Βρυξέλλες, μετά τον αιφνιδιασμό καταγράφεται δυσαρέσκεια και προβληματισμός για τις επιπτώσεις της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία τέτοιου μεγέθους αύξηση.

Η δυσαρέσκεια αυτή είναι αμφίβολο εάν θα εκδηλωθεί πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Οι επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών, από την άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι «υποχρέωση» της Κομισιόν να επισημανθούν, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EwG, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της έκδοσης πενταετών ομολόγων και τις προσπάθειες επανόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Αναμένεται, όμως, να δεχθεί και συστάσεις για επιτάχυνση στον ρυθμό υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, εάν δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απώλειας του οροσήμου της 11ης Μαρτίου για την έγκριση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs.

Χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε πως η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, «όσο τηρεί τις μεταρρυθμίσεις», πλην, όμως, οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας κατέγραψαν καθυστερήσεις και χτύπησαν προειδοποιητικά καμπανάκια. 

Κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια εξέφραζαν βεβαιότητα για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης. Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, το αργότερο, θα πρέπει να έχουν καλυφθεί οι καθυστερήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v