Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι Δραγασάκη για κόκκινα δάνεια και νέα κεφάλαια στις τράπεζες

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα των κόκκινων δανείων τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια τα οποία να κληθούν να τα βάλουν οι φορολογούμενοι, υπογράμμισε.

Καμπανάκι Δραγασάκη για κόκκινα δάνεια και νέα κεφάλαια στις τράπεζες

Σήμα πως πρέπει να συνεχιστεί η μείωση των κόκκινων δανείων – καθώς έχουμε ως χώρα τα περισσότερα  - εξέπεμψε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, με το νόμο να έρχεται μέχρι τις αρχές του Μαρτίου.

Η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να επιδιώκεται και να θεωρείται κοινωνικός στόχος” σημείωσε στις επιτροπές της Βουλής, προσθέτοντας πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί λάθος κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να απαιτηθούν νέα κεφάλαια τα οποία να κληθούν να τα βάλουν οι φορολογούμενοι.

“Το πολιτικό σύστημα έχει εθιστεί σε μία κριτική που δεν βλέπει μπροστά” σημείωσε και προσέθεσε πως “βλέπει κανείς το θετικό σενάριο και μετά θα δει και τι θα γίνει αν συμβεί το αρνητικό. Εμείς αυτό το έχουμε αντιστρέψει. Βλέπουμε δηλαδή πρώτα το αρνητικό. Και αυτό συμβαίνει κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία”. Συνέχισε επισημαίνοντας πως : “έλεγαν πως δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, θα κοπούν οι συντάξεις, δεν θα βγούμε στις αγορές. Βγήκαμε στις αγορές και τώρα λένε πως η Γερμανία δανείζεται φθηνότερα. Μα χρεωκοπήσαμε. Το επιτόκιο που πετύχαμε είναι καλύτερο από αυτό που είχε η χώρα το 2007 και το 2008”.

Μάλιστα επεσήμανε πως μπορούσαμε να πάρουμε και χαμηλότερο επιτόκιο, ωστόσο χτύπησε “καμπανάκι” πως θα ήταν αρνητικό αν αυτό ανέβαινε. Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως τώρα τα επιτόκια πέφτουν, αφού όσοι δεν αγόραζαν έρχονται τώρα και αγοράζουν.

Αναφορικά με την παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά σημείωσε πως “είμαι υπέρ της δυνατότητας της χρήσης φορολογικών εργαλείων για λόγους περιφερειακής πολιτικής”, προσθέτοντας πως υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Σημείωσε πως έχει γίνει αίτημα στην Ε.Ε. για πολιτικές στήριξης στις λιγότερες ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ τόνισε πως η σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό αποτέλεσε ένα επιχείρημα προς τα “έξω” για να παραταθεί το μέτρο.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως το τρίτο μνημόνιο δεν χρειαζόταν ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο. Και προσέθεσε πως αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ “το χρέος δεν θα είχε ρυθμιστεί άρα δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές, η χώρα αν έβγαινε από το μνημονιο θα έμενε στην πιστωτική γραμμή, δηλαδή σε μια μορφή μνημονίου και τα πλεονάσματα θα ήταν 4.5%”.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έγιναν σε σπίτια βουλευτών σημείωσε πως : αν κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κυρίας Τζάκρη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει λαϊκό έρεισμα ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να χειροκροτούν). Συνέχισε τις αναφορές στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας “οι βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν αν θέλετε πόλεμο τάχα για να κατακτήσουμε τη χαμένη Μακεδονία να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός σας καταλαβαίνει. Σταματήστε την σπέκουλα. Γιατί είστε εκτός εποχής”.

Από τις επιτροπές της Βουλής πέρασε η κύρωση της ΠΝΠ για: παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση, παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του “Μεταφορικού Ισοδύναμου” του ν.4551/2018. Η ψήφιση από την Ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Πάλλης έκανε λόγο για μέτρα επωφελή για την ελληνική κοινωνία και κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν “ως μια ένδειξη κατανόησης και συμπαράστασης στους πολίτες”. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαναν πως δεν ήταν αρχικός στόχος η σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό, σημείωσαν ωστόσο πως η παράταση του μειωμένη συντελεστή είναι θετική για τα συγκεκριμένα νησιά.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας σημείωσε πως η κυβέρνηση “έβαλε την ταφόπλακα στο μόνο αναπτυξιακό μέτρο, που ήταν ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά” και τώρα προσπαθεί να κάνει “μπαλώματα”. Χαρακτήρισε “επικίνδυνη προσέγγιση το ότι υπάρχει σύνδεση του μεταναστευτικού με το μειωμένο ΦΠΑ”, ενώ σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητας μίλησε για “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόθυμων μεταγραφών”.

“Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει για μια σειρά θεμάτων” σημείωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ. Προσθέτοντας πως “έχουμε καθαρή θέση και έχουμε προτείνει την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά όπως ίσχυε”, ενώ όσον αφορά στους πλειστηριασμούς – σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει προστασία από το ισχύον πλαίσιο- είπε πως πρέπει να γίνεται έλεγχος των χρημάτων για όσους παίρνουν μέρος.

Πυρά στην κυβέρνηση πως ετοιμάζεται “ένα τσουνάμι πλειστηριασμών” εξαπέλυσε από το ΚΚΕ ο Σάκης Βαρδάλης. Σημείωσε μάλιστα πως μόνο για το 2019 προγραμματίζονται 40.000 με 50.000 πλειστηριασμοί.

Οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση για τους πολίτες θα υποστηριχθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης. “Θα στηρίξουμε αυτή την κύρωση” είπε, προσθέτοντας πως “εμείς δεν θα γίνουμε κατακριτές καλών πραγμάτων” .

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε πως από καμία πλευρά δεν εγείρονται αντιρρήσεις για τις τρεις ρυθμίσεις, ασκώντας ωστόσο κριτική στην κυβέρνηση για τα “τραγικά λάθη” που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα των κόκκινων δανείων. Όπως είπε “αυτό που κάνουμε είναι μία σταγόνα, θετική βεβαια, στον ωκεανό”.

Στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στις επιτροπές το “διαζύγιο” του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ο Γιώργος Αμυράς. Ειδικότερα έθεσε το ερώτημα αν θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v