Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Τι ειπώθηκε στη συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημόσιους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, ανέφεραν οι συνήγοροι του Δημοσίου.

ΣτΕ: Τι ειπώθηκε στη συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Το επιχείρημα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό», χρησιμοποίησαν οι συνήγοροι του Δημοσίου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της συνταγματικότητας ή μη των περικοπών που έγιναν στα δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας στους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ. 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εισηγήτρια Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) από το ΣΤ΄τμήμα, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και η απόφαση αναμένεται προσεχώς.

Κατά τη συζήτηση, η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου ανέγνωσε τις παραπεμπτικές αποφάσεις που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, χωρίς να εκφράσει κάποια θέση επί της υπόθεσης ως εισηγήτρια, καθώς δεν επιτρέπεται μετά την εδώ και χρόνια αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΣτΕ.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή επισήμαναν ότι η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό» και ότι εν ολίγοις, η αναδρομική απόδοση δώρων και επιδομάτων αναμένεται να δημιουργήσει δημοσιονομική αποσταθεροποίηση.

Όπως επεσήμαναν οι συνήγοροι του Δημοσίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτόν των δημόσιων υπαλλήλων.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας που μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα, ενώ υποστήριξαν ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημόσιους υπαλλήλους διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Μάλιστα οι δύο συνήγοροι του Δημοσίου ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον χώρο των νοσοκομείων, των διδασκάλων κ.λπ.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι των δημόσιων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα, εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ τον χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως στο παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

«Η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ», ανέφεραν οι δικηγόροι, «κάτι που δεν έγινε ούτε επί γερμανικής κατοχής ούτε επί επταετίας». Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό θέμα όπως θέλουν να προβάλλουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αλλά καθαρά νομικό, προσέθεσαν οι δικηγόροι των υπαλλήλων.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη η λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, όμως έτσι, με την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές, όπως είναι της ισότητας και της αναλογικότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v