Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Δεν υπάρχει manual για τη μείωση των NPEs

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει η μείωσή τους, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θα υπάρξει νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, ξεκαθάρισε.

Δραγασάκης: Δεν υπάρχει manual για τη μείωση των NPEs

Δεν υπάρχει manual -δηλαδή κάποιος οδηγός- για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή. Επεσήμανε δε πως εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, για να βρεθεί η κατάλληλη ρύθμιση.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση -και αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- σημείωσε πως «ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την ομιλία μου. Κανείς δεν τρόμαξε ότι μπαίνει θέμα ανακεφαλαιοποίησης».

Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε σε αυτονόητες -όπως είπε- αλήθειες: όπως το ότι η Ελλάδα είναι μεν η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει η μείωσή τους. Ο στόχος αυτός «δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή με μια απλή λύση λύνεται. Για παράδειγμα πρέπει να δούμε και το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε βέλη στις πολιτικές δυνάμεις που στη συζήτηση για το θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, προκειμένου να αντιπολιτευτούν, «θυσιάζουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Παράλληλα αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως και ο ίδιος θέλει να τονίσει πως τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στις διάφορες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Μία λύση είναι αυτή της Eurobank, με απορρόφηση της θυγατρικής της. Μία άλλη ήταν η πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η όποια λύση πρέπει να βλέπει και τις κοινωνικές συνέπειες, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Σημείωσε πως οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπολογίζεται και ο δημοσιονομικός παράγοντας.

Σημειώνεται πως σήμερα περνάει από την Ολομέλεια η ΠΝΠ για:

* παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση,

* παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο,

*επέκταση εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου του ν. 4551/2018.

Η ψήφιση από την Ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v