Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραφείο Προϋπολογισμού: Να αρθούν οι αβεβαιότητες για την οικονομία

Κρίσιμη η έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Το σχόλιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και γιατί δεν αναμένεται σημαντική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα.

Γραφείο Προϋπολογισμού: Να αρθούν οι αβεβαιότητες για την οικονομία

Πέντε εστίες αβεβαιότητας εντοπίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, διαπιστώνοντας θετικές συνολικά εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στην τελευταία του τριμηνιαία έκθεση.

Οι αβεβαιότητες συνδέονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, το ύψος των κόκκινων τραπεζικών δανείων, την ολοκλήρωση των δράσεων που συνδέονται με την εκταμίευση των κερδών από SMPs και ANFAs, τις ενδεχόμενες δημοσιονομικές πιέσεις από διεκδικήσεις αναδρομικών σε συνδυασμό με τον εκλογικό κύκλο και την εφαρμογή του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ειδικά στο τελευταίο σκέλος αβεβαιοτήτων, ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης επισήμανε ότι χρειάζονται προσλήψεις αλλά και εκπαίδευση των οικονομικών υπηρεσιών των διαφόρων υπουργείων και φορέων, ώστε η δουλειά που έχει γίνει να μην πάει χαμένη.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφορά στις επιπτώσεις από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Το γενικό συμπέρασμα του Γραφείου είναι πως δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αφορούν σε τομείς της οικονομίας οι οποίοι απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση.

Στις δημοσιονομικές εξελίξεις, τα στοιχεία του ΓΠΚΒ δείχνουν ότι πέρυσι, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μεγαλύτερο κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, εξέλιξη από την οποία όμως δεν μπορούν να προκύψουν συγκρίσιμα συμπεράσματα για το τι συνέβη με το ύψος του πρωτογενούς σε όρους προγράμματος, καθώς ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία.

Σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Κουτεντάκης τόνισε την ιδιαίτερη βαρύτητα έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ώστε αφενός να εκταμιευθεί η «δόση», αφετέρου να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές και επιπρόσθετα, αυτές καθεαυτές οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις να μη μείνουν πίσω.

Επισημάνθηκε επίσης η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3,8 δισ. ευρώ το 2018). Παρότι το άνοιγμα στο ισοζύγιο δεν θεωρείται μεγάλο, αυτό που τονίστηκε είναι η τάση διεύρυνσης, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v