Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Μπορεί να υπάρξει συναίνεση με ΝΔ για τα πλεονάσματα

Υπερβολικά υψηλοί οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνει στο CNBC ο ΥΠΟΙΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη ΝΔ -αν ερχόταν στην εξουσία- σε μια επαναδιαπραγμάτευση. Δεν έχουμε σοβαρή απάντηση από την αντιπολίτευση, πού θα βρει τα λεφτά για το πρόγραμμά της.

Τσακαλώτος: Μπορεί να υπάρξει συναίνεση με ΝΔ για τα πλεονάσματα

Το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θέτει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο CNBC, τονίζοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συναίνεσης με τη Νέα Δημοκρατία. 

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, και να πούμε πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε δε ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό». 

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν βγει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνον επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ. Οπως είπε, «δεν είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία αλλά στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Σημείωσε ότι «δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα». 

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το "μαξιλάρι" ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του "μαξιλαριού", έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι' αυτό οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα ολοκληρωθούν, ώστε η χώρα να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» έναν νέο γύρω χρηματοδότησης από την ΕΕ.  Όπως επισήμανε, οι μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τις 11 Μαρτίου και η επερχόμενη έκθεση προόδου για την Ελλάδα θα είναι θετική.

«Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να περάσει η νομοθεσία που έχει ήδη συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Άρα η έκθεση θα είναι ευνοϊκή, θα λέει πως τα έχουμε κάνει όλα αυτά. Υπάρχουν ένα δυο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, όμως είναι συμφωνημένη νομοθέτηση άρα πρόκειται για τυπικότητα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως τα μέτρα που πρέπει ακόμα να νομοθετηθούν είναι «απομεινάρια» από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έληξε προ έξι μηνών.

Το βασικό ζήτημα, είπε, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, η οποία προέβλεπε την αναστολή των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας για αυτούς που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

«Τώρα περνάμε σε ένα νέο σύστημα όπου ο κόσμος θα στηριχθεί για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά του. Άρα είναι καλό για τον λαό, θα μετατρέψει τα δάνειά του από κόκκινα σε πράσινα… όμως θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v