Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Εκθεση από Βρυξέλλες με μηνύματα προς Μαξίμου

Ποια τα θετικά και ποιοι οι αστερίσκοι στην έκθεση της Κομισιόν. Προβληματισμός για κατώτατο μισθό και προσλήψεις στο δημόσιο. Εντολή για αποφυγή υψηλών τόνων και «διαρροών». Τι θα γίνει με τη δόση. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Κομισιόν: Εκθεση από Βρυξέλλες με μηνύματα προς Μαξίμου

Βρυξέλλες ανταπόκριση

Η έκθεση της Κομισιόν για την δεύτερη αξιολόγηση θα είναι «πραγματιστική» (Factual) και θα αναφέρει «στεγνά» την πρόοδο και τις καθυστερήσεις αλλά και τους προβληματισμούς της Κομισιόν για την πορεία των προαπαιτούμενων.

Τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν σήμερα το πρωί στο Euro2day.gr επιβεβαίωσαν ότι η έκθεση (η οποία πήρε την τελική της μορφή πριν από λίγο) δεν θα είναι σε τόνους αντιπαράθεσης και απλά θα σημειώνει πού έχει γίνει πρόοδος και πού όχι, ενώ θα καλεί την Αθήνα να προχωρήσει, εάν θέλει τελική απόφαση για την δόση του 1 δισεκατομμυρίου σε διαπραγματεύσεις μέχρι και το Eurogroup στις 11 Μαρτιου.

Ποια είναι τα αγκάθια που παραμένουν:

1. Ο νέος νόμος Κατσέλη και η τελευταία αναπροσαρμογή που έστειλε η ελληνική πλευρά ακόμα δεν «πείθει» για πολλούς λόγους. Οπως μας εξήγησαν οι πηγές, δεν είναι μόνο τα όρια προστασίας που συζητιούνται, αλλά πολλές άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Ενας αξιωματούχος ανέφερε δε πως ο νέος νόμος Κατσέλη είναι πολύπλοκος και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

2. Ετσι, η Κομισιόν αναμένεται να βγάλει «κίτρινη κάρτα» στο νέο πλαίσιο καθώς θα εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η νέα πρόταση μπορεί όντως να βοηθήσει στη μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών και στην προστασία των πραγματικά ευάλωτων.

3. Επίσης, η Κομισιόν αναμένεται να επισημάνει ότι ο νέος νόμος πρέπει να «βοηθάει» και τις ελληνικές τράπεζες. Οπως μαθαίνουμε, η πρόταση που έστειλε η Αθηνα θεωρήθηκε ότι θα επιβαρύνει μεσομακροπρόθεσμα τους ισολογισμούς των τραπεζών και έτσι με τη σειρά τους δεν θα μπορούν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην αγορά. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά ώστε να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία.

4. Προβληματισμός θα εκφράζεται και για το λεγόμενο πτωχευτικό δίκαιο και για τα παραθυράκια που πάλι αφήνουν χώρο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

5. Οι προσλήψεις στο δημόσιο είναι ένα άλλο αγκάθι, αν και προφορικά οι πηγές μας έκαναν λόγο για ελληνική προεκλογική συνήθεια όλων των κυβερνήσεων που δεν φαίνεται να αλλάζει και στην Κομισιόν θεωρούν ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει λεπτές ισορροπίες ως προς την διαπραγμάτευση.

6. Ο κατώτατος μισθός και οι μελλοντικές συνέπειες του στον προϋπολογισμό θα φέρουν κίτρινη κάρτα γιατί η Κομισιόν θεωρεί ότι αυξήθηκε πιο πολύ απ’ όσο επιτρέπει η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

7. Παρατηρήσεις αναμένονται και για άλλες μεταρρυθμίσεις.

Το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα για τη δόση

Αντιλαμβανόμενοι την προεκλογική περίοδο τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο και για τις εθνικές (όπου οι πηγές θεωρούν τον Μάιο ως πιθανότερη χρονική περίοδο), η Κομισιόν αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την έκθεση και έχει δοθεί εντολή να μην υπάρχει αρνητική ρητορική ή «διαρροές» που γίνονται αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης, γιατί αυτό δεν βοηθάει ούτε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ούτε στο εξωτερικό.
Με το Brexit να παίρνει μια παράξενη τροπή, κανείς δεν θέλει άλλες εστίες αντιπαράθεσης, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία.

Για αυτό τον λόγο υπάρχουν δύο σενάρια στα οποία καλείται να αποφασίσει η Αθήνα:

1. Να συνεχίσει την διαπραγμάτευση και να την κλείσει με υποχωρήσεις στον νόμο Κατσέλη, με ορίζοντα ψήφισης μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου και να λάβει την δόση ή

2. Να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις που θα έχουν καταληκτική ημερομηνία μετά τις εθνικές εκλογές, με την όποια νέα κυβέρνηση να αναλαμβάνει το κόστος του συμβιβασμούς. Ετσι κι αλλιώς η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας και δεν χρειάζεται τη δόση.

Οπως επισημαίνουν όμως οι πηγές μας, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η λήψη της δόσης θα δώσει σημαντικό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ελλάδα προχωρά κανονικά παρά τις εκλογές. Πόσο μάλλον τώρα που γίνονται σχεδιασμοί για έκδοση 10ετους ομολόγου.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Μαρτίου, το Eurogroup αναμένεται να μελετήσει την έκθεση της Κομισιόν και να βγάλει πολιτική ανακοίνωση – όπως έκανε τόσα χρόνια - ότι σημειώθηκε μεν πρόοδος, παραμένουν όμως κάποια θέματα ανοικτά και ότι η δόση θα δοθεί μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το μπαλάκι στην Αθήνα λοιπόν....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v