Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγνιτικές ΔΕΗ: Fast track διαγωνισμός με χαμηλότερη αποτίμηση

Στη Βουλή η τροπολογία για την επανάληψη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε επτά μέρες από τη δημόσια πρόσκληση. Πως χαμηλώνει η αποτίμηση των μονάδων.

Λιγνιτικές ΔΕΗ: Fast track διαγωνισμός με χαμηλότερη αποτίμηση

Την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη ορίζει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι επενδυτές που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία καθώς και όσοι άλλοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με ταχύτατες διαδικασίες και είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται: «Με τη δημόσια πρόσκληση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ προσκαλούνται εντός επτά ημερών οι υποψήφιοι επενδυτές που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία του άρθρου 2 (σ.σ. προηγούμενος διαγωνισμός) καθώς και όσοι άλλοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Τι θα προβλέπει η πρόσκληση

Η πρόσκληση θα περιλαμβάνει τη διαδικασία προεπιλογής και τελικής επιλογής των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα πάντα με την τροπολογία: «Με την πρόσκληση αυτή καθορίζεται η διαδικασία, τα κριτήρια προεπιλογής και τελικής επιλογής των συμμετεχόντων (όπως, ενδεικτικά, το ύψος της οικονομικής προσφοράς, η εμπειρία στη διαχείριση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων, η εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση στερεών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, η χρηματοοικονομική, τεχνική και νομική καταλληλότητα και επάρκεια των συμμετεχόντων, η ανεξαρτησία τους από τη ΔΕΗ Α.Ε. από άποψη εταιρικού δικαίου, ρυθμιστικού πλαισίου τομέα ενέργειας και δικαίου του ανταγωνισμού), οι προθεσμίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, η κατάθεση εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, η διαδικασία υποβολής ερωτημάτων και επεξηγήσεων, οι όροι και οι εγγυήσεις εμπιστευτικότητας αναφορικά με την πρόσβαση των υποψηφίων στις σχετικές πληροφορίες και τα έγγραφα που αφορούν τους κλάδους και τις εταιρείες, το σχέδιο της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών της κάθε νέας εταιρίας οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών στον ή στους προτιμητέους επενδυτές».

Η αποτίμηση

Κλειδί για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού πώλησης είναι η διαδικασία που προβλέπει για την αποτίμηση.

Πιο συγκεκριμένα, καθιστά προαιρετική την αποτίμηση των πωλούμενων μονάδων αλλά υποχρεωτικό τον ορισμό εκτιμητή που αξιολογήσει το περί ευλόγου και δικαίου προτεινόμενου τιμήματος.

Ως προς την αποτίμηση στην περίπτωση που η ΔΕΗ προσλάβει εκτιμητή αναφέρουν οι διατάξεις: «… ο εκτιμητής λαμβάνει υπόψη του αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού».

Μείωση ποσοτήτων ΝΟΜΕ

Η τροπολογία ορίζει επίσης πως όταν ολοκληρωθούν οι προαναφερόμενες διαδικασίες της μεταβίβασης των μετοχών θα μειωθούν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, ουσιαστικά θα εξαλειφθούν, οι πρόσθετες ποσότητες ΝΟΜΕ που είχαν οριστεί για το 2019.

Εργασιακά

Με άλλες διατάξεις γίνεται σαφές ότι το ύψος των ετήσιων αποδοχών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι στις μονάδες τους τελευταίους 12 μήνες πριν μεταβιβαστούν δεν θα μεταβληθεί μετά την πώληση ασχέτως με τον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίας.

*Ολόκληρη η τροπολογία για τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v