Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurogroup: Παραμένουν πέντε αγκάθια για τη δόση

Γιατί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν άναψαν το «πράσινο φως» για το 1 δισ. ευρώ. Στο προσκήνιο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ιδιώτες. Ως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε κλείσει, εκτιμά ο Μοσκοβισί.

Εurogroup: Παραμένουν πέντε αγκάθια για τη δόση

Χωρίς το «πράσινο φως» για τη δόση ολοκληρώνεται το Eurogroup για την Ελλάδα με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη να είναι το βασικό αλλά όχι το μοναδικό αγκάθι.

Στα βασικά θέματα που προέκυψαν στη συζήτηση ήταν η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για κάλυψη οφειλών 1,3 δισ. ευρώ αλλά έχουν καλυφθεί μόλις 600 εκατ. ευρώ-, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας», καθώς και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την πλευρά του ο Ε. Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε στους ομολόγους του ότι τα πέντε θέματα που εκκρεμούν είναι τεχνικά, με τις Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και την ΕΚΤ να ασκούν τις περισσότερες πιέσεις.

Μοσκοβισί: Ως το επόμενο Eurogroup η δόση

Είναι θετικό το μήνυμα που θέλω να στείλω για την Ελλάδα, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. 

Είναι ξεκάθαρη η πρόοδος, και ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό κομμάτι, με το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε.

Οπως είπε, τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Τα υπόλοιπα είναι σε καλό δρόμο και η κουβέντα σήμερα θα επικεντρωθεί σε ένα πράγμα, το νέο πλαίσιο προστασίας για τα νοικοκυριά (που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη). Υπάρχει πρόοδος και σε αυτό αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και είμαι αισιόδοξος ότι με καλή πρόθεση και δουλειά τις επόμενες μέρες θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και θα μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα κεφάλαια 1 δισ. από τα ANFAs για την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση στο Eurogroup του Απριλίου.

Είναι σημαντικό το σήμα που δίνεται στις αγορές και ευελπιστώ ότι το σήμα που θα δοθεί μετά το Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι θετικό, είπε ο κ. Μοσκοβισί. 

Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σημείωσε ότι είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εκτίμησε ότι είναι διαχειρίσιμο.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για την εκταμίευση, δήλωσε ότι το Eurogroup έχει πολλούς τρόπους να πάρει την απόφαση. Αν το EwG πει τις επόμενες ημέρες ότι υπάρχει συμφωνία το Eurogroup θα ακολουθήσει. Ας μην ανησυχούμε, αλλά να δουλέψουμε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι θα εκτιμηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η έκθεση της Κομισιόν είναι θετική. «Με βάση την αναλυτική έκθεση των θεσμών θα αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις και την πρόοδο που έκανε η χώρα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα», σημείωσε. «Εχουμε θετικά αισθήματα για το θέμα και θα το αξιολογήσουμε για το εάν θα πάρουμε περαιτέρω αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους» (σ.σ. εκταμίευση των κερδών από ANFA και SNPs).

Σε ότι αφορά το θέμα του ν. Κατσέλη σημείωσε ότι «θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε τις τελευταίες ημέρες». «Περιμένουμε να ακούσουμε που είμαστε, έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Πρέπει να τονίσω ότι η χώρα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία».

Την εκκρεμότητα αναφορικά με το επόμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ανέδειξε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα εξετάσουμε την μετά πρόγραμμα επιτήρηση της Ελλάδας και την εφαρμογή των δεσμεύσεών της. Εχουμε ήδη δημοσιεύσει την έκθεση και διαπιστώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ευρύτερα στο σωστό δρόμο (on track)», δήλωσε.

«Το κύριο θέμα που εκκρεμεί είναι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και σε αυτό το θέμα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμα» συμπλήρωσε.

«Συζητούμε πολλές εκθέσεις για πολλές χώρες, έτσι και για την Ελλάδα. Ολοι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε που βρισκόμαστε τις επόμενες ώρες, αλλά στο τέλος η πολύ πρόοδος είναι εμφανής», αρκέστηκε να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς σε ερώτηση για το εάν τον ανησυχεί το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια προαπαιτούμενα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v