Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Eurogroup δεν ανεβάζει τους τόνους με την Ελλάδα

Γκρίνιες ΔΝΤ και Γερμανίας για τις καθυστερήσεις και τα κόκκινα δάνεια. Παραμένει η γραμμή της αισιοδοξίας και των χαμηλών τόνων. «Αδειασμα» ΕΚΤ για τις προβλέψεις. Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup.

Γιατί το Eurogroup δεν ανεβάζει τους τόνους με την Ελλάδα

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Σιγή ιχθύος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας εντός του Eurogroup. Φαίνεται πως οι ευρωεκλογές και οι πιθανότητες αποδυνάμωσης των μεγάλων κομμάτων έχουν κλείσει τα στόματα ακόμα και των παραδοσιακά πιο «λαλίστατων» σκληροπυρηνικών υπουργών.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για συμφωνία και κλείσιμο των συμφωνηθέντων και εκταμίευση τoυ 1 δισ. ευρώ μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα.

Ο πάντα αισιόδοξος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αυτή τη φορά είχε συμμάχους για την «αξιοσημείωτη πρόοδο» της Ελλάδας, όχι μόνο τον πρόεδρο του Eurogroup Mάριο Σεντένο αλλά και τον συνήθως αυστηρό Kλάους Ρέγκλινγκ. Όλοι θεώρησαν ότι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και το θέμα θα λήξει μέχρι το επόμενο EwG στις 25 Μαρτίου, σε τεχνικό επίπεδο.

Μάλιστα χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έγινε κάτι το πρωτοφανές: Ο επικεφαλής του ESM «άδειασε» την ΕΚΤ για τις προβλέψεις της, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα, για την ευρωζώνη και την αναπροσαρμογή προς τα κάτω για την ανάπτυξη. Συνήθως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θεωρούνται «ευαγγέλιο» για τους υπουργούς Οικονομικών και πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση για να περάσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Τώρα όμως η ΕΚΤ θεωρήθηκε αδικαιολόγητα απαισιόδοξη. Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα είναι προσωρινή.

Παράλληλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη θέση του ΔΝΤ, που είναι πιο αυστηρή από αυτή της δεύτερης αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ρέγκλινγκ μαζί με τον κ. Μοσκοβισί «άδειασαν» και το Ταμείο και επέπληξαν τον δημοσιογράφο ότι επιχειρεί να «δραματοποιήσει» τις διαφορές. Κοινώς, τόσο οι ενστάσεις του ΔΝΤ (σ.σ. σήμερα ανακοινώνεται η έκθεσή του για την Ελλάδα) όσο και κάποιων υπουργών χώθηκαν και πάλι κάτω από το τραπέζι.

Τι έγινε μέσα στην αίθουσα του Eurogroup

Πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως υπήρχαν ενστάσεις και γκρίνιες. Το ΔΝΤ παρουσίασε την έκθεσή του. Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, για το Ταμείο υπάρχουν πέντε «αγκάθια» τα οποία ενδέχεται να εκτροχιάσουν την οικονομία της χώρας μας. Πρώτα απ’ όλα τα κόκκινα δάνεια, που κατά το ΔΝΤ δεν πρέπει να ρυθμιστούν με γνώμονα τις εθνικές εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ (ευρωεκλογές), τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τις προεκλογικές παροχές και τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, με την ανοχή πλέον της ΕΕ.

Αυτά ανέφερε το ΔΝΤ στο Eurogroup. Επέστησε την προσοχή ότι ναι μεν έγινε πρόοδος στην Ελλάδα, όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (και στο εσωτερικό όσο και από διεθνείς παράγοντες) για επιστροφή στα «παλιά».

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ και ξεδίπλωσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για έκτακτα LTLROs, κάτι που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην ΕΕ.

Θέση γκρίνιας για τις καθυστερήσεις και τον νόμο Κατσέλη πήραν και οι υπουργοί της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Εκτός της αίθουσας όμως κράτησαν και αυτοί την αισιόδοξη στάση.

Πάντως, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην ΕΕ, που θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, καθώς και το γεγονός ότι το 2019 ανοίγουν όλες οι κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, δημιουργούν στις εκλογές ένα κλίμα αμφιβολίας, που ενδέχεται εντέλει να εκπληρώσει την προφητεία της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v