Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς τελική συμφωνία η τηλεδιάσκεψη για την πρώτη κατοικία

Επιμένουν οι δανειστές σε δραστική μείωση της «περιμέτρου» προστασίας. Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε, το σχόλιο για το ενδεχόμενο μονομερούς κίνησης. Η καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα μεταφέρει χρονικά τη συζήτηση για τις 120 δόσεις σε Ταμεία και Εφορία.

Χωρίς τελική συμφωνία η τηλεδιάσκεψη για την πρώτη κατοικία

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα το EwG της 25ης Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος, ο γ.γ. συντονισμού Δημ. Παπαγιαννάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο EwG της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των κόκκινων δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Πηγές με γνώση των διεργασιών σημειώνουν πρόοδο σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά μεγάλες διαφορές που παραμένουν στα θέματα της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.

Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα αναφέρει επιδίωξη συμφωνίας με ορίζοντα το EwG χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει συμφωνία το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφερε η πηγή εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοινί στα άκρα.

Με αφορμή την αυριανή παρουσία του Ντ. Κοστέλο στο πλαίσιο κοινού συνεδρίου Κομισιόν-ΙΟΒΕ δεν αποκλείονται συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v