Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις από εισαγγελείς για το νέο Ποινικό Κώδικα

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα.

Ενστάσεις από εισαγγελείς για το νέο Ποινικό Κώδικα

Τις επιφυλάξεις του για το κατα πόσο κάποια άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα είναι εφαρμοστέα, αλλά και τον  κίνδυνο μαζικών παραγραφών σε σειρά σοβαρών αδικημάτων, λόγω της μετατροπής τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε οτι ακόμα και θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή. Όπως επεσήμανε, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

"Επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε", είπε ο κ.Μιχαηλίδης.

Ο ίδιος επίσης διατύπωσε ενστάσεις μεταξύ άλλων για :

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, πως αδικήματα όπως η κλοπή, στο εξής δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση, και ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρεί πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Σημείωσε μάλιστα πως αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31 -3 του 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σημειώνοντας "πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v