Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φουντώνουν» οι συναλλαγές μέσω καρτών

Συνεχίζεται το πρώτο τρίμηνο η στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το 12% των συνολικών κινήσεων αφορά αγορές έως πέντε ευρώ. Καμπανάκι στο ΥΠΟΙΚ από τη μικρή «συνεισφορά» των υποχρεωτικών POS.

«Φουντώνουν» οι συναλλαγές μέσω καρτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα στοιχεία για την πορεία των συναλλαγών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που παρουσίασε ο εμπορικός διευθυντής της Cardlink κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος (βλέπε επισυναπτόμενο αρχείο). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αγορές μέσω καρτών συνεχίζουν και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο την έντονα ανοδική τους πορεία, που ξεκίνησε από την επιβολή των capital controls, τόσο σε αξία όσο και πλήθος συναλλαγών.

Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, το πλήθος των αγορών μέσω καρτών αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 24% και η αξία τους κατά 8%. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αλματωδών αυξήσεων (π.χ. αξία συναλλαγών +55% το 2016, +42% το 2017, +18% το 2018 και πλήθος συναλλαγών +104% το 2016, +79% το 2017, +41% το 2018).

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν πλέον τις κάρτες τους ακόμη και για πολύ μικρές συναλλαγές. Ειδικότερα, τον φετινό Φεβρουάριο, το 34% των συνολικών συναλλαγών αφορούσε ποσά χαμηλότερα των δέκα ευρώ και ειδικότερα το 5% αγορές έως δύο ευρώ, το 12% αγορές μεταξύ δύο και πέντε ευρώ και το 17% αγορές μεταξύ πέντε και δέκα ευρώ! Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, το πλήθος των συναλλαγών έως 10 ευρώ αυξήθηκε κατά 69% και η αξία τους κατά 57%!

Είναι προφανές ότι λόγω των παραπάνω εξελίξεων, μειώνεται συνεχώς η μέση αξία των συναλλαγών που γίνονται μέσω καρτών. Έτσι, από τα 67 ευρώ του 2016, η μέση αξία υποχώρησε στα 53 ευρώ το 2017, στα 45 ευρώ το 2018 και στα 38 ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή κατάταξη διεθνώς σε ό,τι αφορά τις ανέπαφες συναλλαγές, οι οποίες τον Φεβρουάριο του 2019 αφορούσαν το 55% του συνόλου των συναλλαγών, με μέση αξία τα 20 ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία συγκαταλέγεται και η σαφώς περιορισμένη συνεισφορά στον όγκο και στην αξία των συναλλαγών μέσω καρτών, των POS που προέκυψαν υποχρεωτικά λόγω της νομοθετικής παρέμβασης της Πολιτείας. Αν και μιλάμε για 120 χιλιάδες τερματικά μόνο της Cardlink, η συνεισφορά αυτών τον Φεβρουάριο του 2019 ήταν μόλις 7% στο πλήθος των συναλλαγών και μόνο 4% στην αξία.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Cardlink:

• Το 28% της λιανικής κατανάλωσης γίνεται με πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

• Τρεις στις δέκα συναλλαγές αφορούν ποσά χαμηλότερα των δέκα ευρώ, το 12% των συναλλαγών ποσά κάτω των πέντε ευρώ και το 5% ποσά κάτω των δύο ευρώ!

• Έξι στις δέκα συναλλαγές είναι ανέπαφες.

• Το 25% των νέων τερματικών παραμένουν «στο κουτί».

*Αναλυτικά, τα στοιχεία για την πορεία των συναλλαγών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v