Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος για τις κλιμακωτές χρεώσεις

Στρέβλωση ο τρόπος τιμολόγησης όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τα όρια των κλιμακίων χρέωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής. Τα εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς λιανικής. Έρχονται τα σταθερά τιμολόγια.

ΡΑΕ: Παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος για τις κλιμακωτές χρεώσεις

Στρέβλωση στον τρόπο χρέωσης από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στον τρόπο χρέωσης της κατανάλωσης όταν αυτή υπερβαίνει έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κατανάλωσης ρεύματος διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής στη διάρκεια ομιλίας του στο «Power & Gas Supply Forum» που διοργάνωσε το energypress απηύθυνε σύσταση στους προμηθευτές αναγγέλλοντας παρέμβαση στο σκέλος των ανταγωνιστικών τιμολογίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, διαπιστώνεται «στρέβλωση στα ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος καθώς με την αλλαγή μίας κιλοβατώρας οι καταναλωτές χρεώνονται όλη την ενέργεια με υψηλότερη τιμή». Ο κ. Μπουλαξής κάλεσε τους προμηθευτές να επανεξετάσουν τον τρόπο χρέωσης, υποδεικνύοντας την παρέμβαση που έκανε η ΡΑΕ πριν από περίπου δύο χρόνια στις ΥΚΩ όπου πλέον οι καταναλωτές όταν ξεπερνούν τα όρια κλίμακας χρέωσης τιμολογούνται με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα της κατανάλωσης.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε και στα εμπόδια του ανοίγματος της αγοράς λιανικής, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «μόνο το εργαλείο των ΝΟΜΕ δεν μπορεί να απελευθερώσει τη λιανική».

Τα εμπόδια αυτά κατά τον κ. Μπουλαξή είναι:

1. Καθυστερήσεις και προβλήματα αποτελεσματικότητας στα αιτήματα προμηθευτών από Διαχειριστή Δικτύου, περιλαμβανομένης και της υποχρέωσης επικαιροποίησης πιστοποιητικού ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

2. Η ανοχή του δεσπόζοντος παίκτη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην φεύγουν από τη ΔΕΗ.

3. Η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς ρεύματος μη σχετιζόμενων οφειλών και χρεώσεων, που όχι μόνο επιβαρύνουν την εισπραξιμότητα αλλά δυσκολεύουν τον καταναλωτή να κατανοήσει κόστος ενέργειας.

«Η αδράνεια μίας μεγάλης μερίδας ως προς την αλλαγή προμηθευτή και η διστακτικότητα καταναλωτών κυρίως λόγω της ύπαρξης τιμολογίων με ρήτρες, δημιουργεί κι αυτό ένα ανάχωμα στη φυγή του από το δεσπόζοντα στους προμηθευτές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Επιπλέον ο ίδιος έκανε γνωστό το μεγάλο αριθμό παραπόνων και καταγγελιών που δέχεται η Αρχή από καταναλωτές, οι οποίοι δεν κατανοούν τις ρήτρες που εφαρμόζουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι λογαριασμοί τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε την καθιέρωση και την υποχρέωση των προμηθευτών να διαθέτουν για τους οικιακούς καταναλωτές και προϊόντα με σταθερά τιμολόγια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v