Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο πώλησης οργανισμών λιμένων αφήνει η ΝΔ

Την πώληση οργανισμών λιμένων, κατά το πρότυπο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, και όχι δραστηριοτήτων θα εξετάσει η Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε χθες ο τομεάρχης Ναυτιλίας και πρώην πρόεδρος του κόμματος Γ. Πλακιωτάκης. Επίθεση Δρίτσα σε Cosco.

Παράθυρο πώλησης οργανισμών λιμένων αφήνει η ΝΔ

Ανοικτό άφησε χθες ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών στην περίπτωση που το κόμμα του επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια κλειστής συζήτησης στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά στην οποία συμμετείχαν και οι κ.κ. Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Φιλ. Σαχινίδης (ΚΙΝΑΛ), ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως η ΝΔ θα εξετάσει αν πρέπει να γίνουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα περιφερειακά λιμάνια ή πρέπει να πωληθούν οι οργανισμοί λιμένων, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως γνωστόν, έχει ανακοινώσει πως προωθεί την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή των Ανωνύμων Εταιρειών, με βάση και την κυβερνητική «γραμμή». Μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα και σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να υποστηρίζει πως θα ξεκινήσει με την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας επιτέθηκε στην κινεζική Cosco για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που προωθεί στον Πειραιά μέσω του ΟΛΠ. Όπως είπε, οι Κινέζοι απείχαν κατά την περίοδο διαβούλευσης του Master Plan, ενώ υπογράμμισε πως οι επενδύσεις που απέρριψε προ εβδομάδων η αρμόδια διυπουργική επιτροπή - και ειδικά τα ξενοδοχεία και το εμπορικό κέντρο - δεν αποτελούν λιμενικά έργα και δεν περιλαμβάνονται σε καμία σύμβαση παραχώρησης.

Προβληματισμό εξέφρασε και για το σχέδιο του ΟΛΠ για ανάπτυξη κέντρου logistics την ώρα που επιχειρείται η ανάπτυξη του Θριασίου από το υπουργείο Υποδομών. Υπενθυμίζεται πως η Cosco ετοιμάζεται να επανακαταθέσει προς έγκριση το Master Plan ενώ θέμα ημερών είναι και η εξέταση του επενδυτικού της σχεδίου από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v