Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ανοδικό ξεκίνημα με αστερίσκους από τη Γερμανία

Με άνοδο αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τους ανταγωνιστές της ξεκίνησε η χρονιά για την Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας. Καλύτερη εκκίνηση από Ισπανία και Τουρκία. Κατέβασαν ταχύτητα οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής.

Τουρισμός: Ανοδικό ξεκίνημα με αστερίσκους από τη Γερμανία

«Μουδιασμένη» εκκίνηση για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Γερμανίας αποτυπώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Ιανουαρίου 2019 που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis).

Οι επιβάτες που αναχώρησαν τον πρώτο μήνα της χρονιάς από αεροδρόμια της Γερμανίας με προορισμό την Ελλάδα κατέγραψαν μικρή άνοδο 3,1%, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση κατά 3 χιλιάδες των επισκεπτών από Γερμανία. Παραδοσιακά ο εναρκτήριος μήνας του χρόνου δεν αποτελεί ασφαλή… «ανεμοδείκτη» για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο καθώς το τουριστικό ρεύμα κινείται αυτή την περίοδο σε χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιβάτες που ταξίδεψαν στο σύνολό τους από Γερμανία προς τη χώρα μας τον Ιανουάριο (όλες οι εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών αλλά και των Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στη χώρα) δεν ξεπέρασαν τις 98 χιλιάδες.

Η άνοδος θα μπορούσε να είναι υπερδιπλάσια, αν δεν καταγραφόταν μείωση κατά 4 χιλιάδες των επιβατών που ταξίδεψαν τον Ιανουάριο στα νησιά. Αν αυτό είναι συγκυριακή εξέλιξη ή προμηνύει υποχώρηση της αεροπορικής κίνησης από Γερμανία προς τα ελληνικά νησιά, το φετινό καλοκαίρι θα γίνει πιο ευδιάκριτο τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο η μόνη από τους κύριους προορισμούς της Μεσογείου που κατέγραψε μικρότερη άνοδο από εκείνη που σημείωσε η αεροπορική κίνηση από Γερμανία προς το εξωτερικό (+5,9%), την Ευρώπη (+6,3%) και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (+5,1%).

Δυνατό ξεκίνημα, στον αντίποδα, πραγματοποίησαν όλοι οι άμεσοι ανταγωνιστές της Ελλάδας. Η Ισπανία υποδέχθηκε τον Ιανουάριο στα αεροδρόμιά της 8,7% περισσότερους ταξιδιώτες, με τις Βαλεαρίδες να καταγράφουν αύξηση 47,8% και τα Κανάρια νησιά μείωση 1,5%.

Άνοδο αντίστοιχη με της Ισπανίας κατέγραψε τον ίδιο μήνα η Τουρκία (+8,7%), με τον βασικό τουριστικό πόλο της Αττάλειας να σημειώνει νέα μεγάλη άνοδο 37,7%.

Σε ανοδικό κανάλι εξακολουθούν να κινούνται οι μεσογειακοί προορισμοί της Βόρειας Αφρικής, αν και η δυναμική τους εμφανίζει σημάδια «κόπωσης». Στον πρώτο μήνα της χρονιάς, η Αίγυπτος υποδέχθηκε 13,4% περισσότερους ταξιδιώτες από Γερμανία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 ενώ το Μαρόκο σημείωσε άνοδο 15,9%. Αύξηση 16,3% κατέγραψε τον Ιανουάριο και η Τυνησία.

Με υψηλότερες «στροφές» από την Ελλάδα ξεκίνησαν τη χρονιά τόσο η Ιταλία (+7%) όσο και η Πορτογαλία (+6,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v