Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει η συμφωνία για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Οριστικοποιείται ο σχεδιασμός αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ γράφει το Reuters. Γερμανία και Ολλανδία θα συναινέσουν καθώς το Ταμείο θα μετέχει στις αξιολογήσεις. Θετική η Λαγκάρντ.

Κλείνει η συμφωνία για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα κλείσει συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να αποπληρώσει περίπου το 50% των δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters, επιβεβαιώνοντας όσα πρόσφατα μετέδωσε το Euro2day.gr.

Όπως επισημαίνεται τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο, άνω του 5% ετησίως ενώ σήμερα η χώρα μπορεί να δανειστεί φθηνότερα από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετους περίπου στο 3,3%.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί το σαββατοκύριακο», είπε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας στο περιθώριο της Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε πως Γερμανία και Ολλανδία αντιστέκονται, όμως αυτό δεν θα αποτρέψει τη συμφωνία. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στις αξιολογήσεις, έτσι θα συναινέσουν. Θα αποπληρωθούν περίπου τα μισά, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM με βάση τους κανόνες θα έπρεπε να λάβει ισόποση αποπληρωμή, αλλά δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού καθώς όπως είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα, η εξόφληση δανείων του ΔΝΤ βελτιώνει την εικόνα σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους.

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v