Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Αν είναι δυνατόν...

«Εγώ και ο Θοδωρής μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014. Αν είναι δυνατόν!», δήλωσε ο ποινικολόγος. Oι δύο δικηγόροι το Σαββατοκύριακο θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ. Ποιες είναι οι κατηγορίες. Τι είπε ο συνήγορος του κ. Λυκουρέζου.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Αν είναι δυνατόν...

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν τη Μ. Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι έλαβαν οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης.

Oι δύο δικηγόροι το Σαββατοκύριακο θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ. Εξερχόμενος από το ανακριτικό γραφείο ο Αλ. Λυκουρέζος δήλωσε: «Εγώ και ο Θοδωρής μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014. Αν είναι δυνατόν!».

Νωρίτερα, ο γνωστός ποινικολόγος οδηγήθηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή Ευτ. Νικόπουλου, μετά τη χθεσινή σύλληψή του βάσει εντάλματος, για τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου, που έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος του Αλ. Λυκουρέζου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δύο προϋποθέσεις. Να είναι σύμφωνες με το νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το ένταλμα σύλληψης σε βάρος Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. «Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας», είπε ο κ. Κονταξής.

Αναφερόμενος στον εντολέα του, ο κ. Κονταξής υποστήριξε ότι «είναι σοκαρισμένος. Δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Ένταλμα συλλήψεως εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής. Ο κ. Λυκουρέζος είναι γνωστής κατοικίας, κάθε μέρα στα δικαστήρια».

O Γιάννης Μαρακάκης, τόνισε πως «τσαλαπατήθηκε το τεκμήριο αθωότητας του Αλ. Λυκουρέζου. Θεωρούμε ότι η έκδοση του εντάλματος και η σύλληψη συνιστά υπερβολή.

Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και ο τρόπος με τον οποίο έχει προσεγγιστεί αλλάζει για πάντα τον τρόπο που θα κάνουμε τη δουλειά μας όσοι ασχολούμαστε με το ποινικό.

Γνωρίζεται πόσο εμβληματική προσωπικότητα είναι ο Αλ. Λυκουρέζος. Αποτέλεσε πρότυπο για τη γενιά μου.Η δικογραφία είναι ίδια με αυτή που αφορά τον κ. Αντωνόπουλο. Ο κ. Λυκουρέζος ήταν εκ των χειριστών. Ήταν στη διάθεση των αρχών. Είχε επισκεφθεί τον ανακριτή σε ανύποπτο χρόνο. Δεν χρειαζόταν η κινηματογραφική σύλληψη». Δήλωση υπέρ του δικηγόρου έσπευσε να κάνει και ο Αλέξης Κούγιας.

Στον ανακριτή οδηγήθηκε νωρίτερα και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος για τον όποιον επίσης εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής. Αντιμετωπίζει και αυτός τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης

H σύλληψη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας» των φυλακών Κορυδαλλού έγινε χθες, ενώ μέχρι χθες αργά το βράδυ εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του δικηγόρου Θεόδωρου Παναγόπουλου, ο οποίος βρισκόταν σε δίκη στα Ιωάννινα.

Οι δικηγόροι, που διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, κρίθηκαν από τον εφέτη ανακριτή Ευτ. Νικόπουλο ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, µε αποτέλεσμα την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος βρισκόταν σε εστιατόριο της οδού Πανεπιστημίου, όταν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έλαβαν στα χέρια τους το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Όταν τον εντόπισαν, περίμεναν διακριτικά έξω από το εστιατόριο και στη συνέχεια τον πλησίασαν, του γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και του επέδειξαν το ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή.

Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνεργασία με τους Αλβανούς έγκλειστους, που φέρονται ως αρχηγικά μέλη της μαφίας των φυλακών. Στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής βρέθηκε χθες και ο δικηγόρος του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, ο οποίος δήλωσε ότι «το ένταλμα στερείται αιτιολογίας. Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο της σύλληψης. Ελπίζω να μη συνδέεται με άλλου είδους σκοπιμότητες».

Αντίστοιχα, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι μένει άναυδος και πως επιστρέφει στην Αθήνα για να εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον του ανακριτή, ώστε να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται. Αργά μάλιστα χθες βράδυ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Παναγόπουλος δεν αποκλείεται να εκφράσει την επιθυμία του στον ανακριτή ώστε να απολογηθεί σήμερα και ότι δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος για λήψη προθεσμίας.

O κοριός της αντιτρομοκρατικής έχει καταγράψει τους κακοποιούς να μιλούν μεταξύ τους και να αναφέρονται και στο μικρό όνομα του κ. Λυκουρέζου, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που δεν έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας. Οι διάλογοι που έδωσε στη δημοσιότητα το Open, αναφέρουν: «Μπράβο η κοπέλα, γιατί αυτή μου έχει ζητήσει εμένα 5.000 και εμείς έχουμε δώσει μόνο 1.700... Μου λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί παρών, γιατί θα μιλήσουν και ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος (είναι τα ονόματα των δύο ποινικολόγων). Και εκεί σε κάποια φάση θα πρέπει να σηκωθώ εγώ για να πω τα λόγια μου. Κατάλαβες;».

Σε άλλο διάλογο γίνεται η εξής αναφορά: «Ότι ο κ. Αλέξανδρος ζήτησε 2.000, γιατί έχει ανάγκη για 2.000, εγώ ζήτησα πέντε, εσύ ζήτησες τρία. Τώρα εντάξει, εγώ που είμαι Αλβανός, θα το πιστέψετε ότι ζητήσαμε πέντε εκατομμύρια, γιατί είπα λάθος πέντε χιλιάρικα. Πέντε εκατομμύρια. Και ο Αλέξανδρος έχει ανάγκη για δύο εκατομμύρια;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v