Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσημο αίτημα Αθήνας στον ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Ταμείου κατέθεσε και επίσημα στον ESM η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ. Η στόχευση στρέφεται στα ακριβά δάνεια που φέρουν επιτόκιο 5%.

Επίσημο αίτημα Αθήνας στον ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Η Ελλάδα κατέθεσε και επίσημα αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως μετέδωσε το πρωϊ το Euro2day.gr το αίτημα στοχεύει κατ’ αρχήν στα ακριβά δάνεια του Ταμείου που έχουν μέσο επιτόκιο 5%. Από αυτή την κίνηση υπολογίζεται εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. «Χρειάζονται τουλάχιστον 60 ημέρες», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, η οποία προσθέτει, όμως, πως «η δουλειά είναι κλεισμένη» και δεν θα πρέπει να αναμένονται απρόοπτα.

Ήδη άλλωστε από τις 15 Απριλίου ο ESM ξεκίνησε την εφαρμογή της επέκτασης των δανείων του EFSF, η οποία είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου ενώ μετά τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων η κατάργηση της επιτοκιακής επιβάρυνσης των ίδιων δανείων μετά την απόφαση του Eurogroup του Απριλίου αλλά και η εκταμίευση της «δόσης» κερδών από ελληνικά ομόλογα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκτιμήσει ότι η «δόση» των 970 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένεται και η επόμενη κίνηση έκδοσης ομολόγων, με την οποία μάλιστα ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καλύψει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου τον ετήσιο στόχο του. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, είχε τεθεί στόχος νέων εκδόσεων ύψους έως 7 δισ. ευρώ και ήδη έχουν αντληθεί τα 5 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v