Αλμα πλεονάσματος και το 2018 επικυρώνει η Eurostat

Την επιβεβαίωση της υπεραπόδοσης στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2018 αναμένεται να δώσει σήμερα η Eurostat. Στο νέο Μεσοπρόθεσμο εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Προβληματισμός για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αλμα πλεονάσματος και το 2018 επικυρώνει η Eurostat

Χρονιά υπερπλεονασμάτων ήταν και το 2018, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει επισήμως σήμερα η Eurostat. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προδιαγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, παρά το γεγονός ότι στο τέλος του 2018 κατεβλήθησαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για αναδρομικά ειδικών μισθολογίων και κοινωνικό μέρισμα.

Το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος για το περασμένο έτος έχει κρίσιμη σημασία και για το 2019, καθώς αναμένεται να επηρεάσει τις νεότερες προβλέψεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει προσχέδιό του στους θεσμούς.

Οι επίσημες μέχρι σήμερα προβλέψεις για το 2019, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, αφορούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, οριακά υψηλότερο από τοn στόχο του 3,5%. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, όπως και το ΔΝΤ, έχουν θέσει τον πήχη των δικών τους προβλέψεων στο 3,5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας αμφότεροι οι θεσμοί τους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ για διεκδικήσεις αναδρομικών στη βάση μνημονιακών περικοπών.

Μία ακόμα εστία προβληματισμού αφορά στη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να αφορά σε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος, όταν στην ευρωζώνη οι καθοδικές αναθεωρήσεις προβλέψεων διαδέχονται η μία την άλλη. Ήδη Τράπεζα της Ελλάδος και ΙΟΒΕ έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, βάζοντας τον πήχη στην περιοχή του 1,9%.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναζητά έξτρα δημοσιονομικό χώρο για το 2019, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις της αφορούν σε νέα υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v