Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα συζητήσουν οι τραπεζίτες με θεσμούς και SSM

Οι αστερίσκοι EKT και Κομισιόν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το ερώτημα της πλήρους ανάπτυξης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια και τα stress tests του 2020.

Τι θα συζητήσουν οι τραπεζίτες με θεσμούς και SSM

Δύο κρίσιμα ραντεβού έχουν μπροστά τους οι τραπεζίτες με τους δανειστές και με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Αντρέα Ένρια.

Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου, επίσης στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση με τον Αντρέα Ένρια είναι και τα stress tests του 2020. Σταδιακά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας τους. «Uα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς για πρώτη φορά θα αποτιμηθούν τα έμπρακτα αποτελέσματα από τις κινήσεις που έχουν κάνει και θα κάνουν στο μεσοδιάστημα οι ελληνικές τράπεζες, με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)».

Προστασία πρώτης κατοικίας

Η διευκρίνιση αλλά και η επίλυση μιας σειράς από ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και οι διαφορές που χωρίζουν την Αθήνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) αναμένεται να αποτελέσουν, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, τα δύο θέματα αιχμής στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει μια σειρά από ενστάσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτές θα συζητηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και με εμάς ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Το πλέον καυτό ζήτημα, το οποίο παραμένει ανοικτό όσον αφορά στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι το γεγονός ότι τελεί εν αναμονή η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για το αν η επιδότηση της δόσης από το δημόσιο συνιστά κρατική στήριξη ή όχι.

Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και γύρω από την ουσιαστική (όχι πιλοτική) λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα από την οποία θα δίνεται η ρύθμιση του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η φουλ λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που κατ' επέκταση σημαίνει και την ουσιαστική έναρξη της λειτουργίας του νέου πλαισίου καθώς τότε οι τράπεζες θα έρχονται σε επαφή με τον δανειολήπτη για την ρύθμιση ή όχι του δανείου, θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν από τον Σεπτέμβριο».

Τιτλοποιήσεις μέσω APS

Δανειστές και τραπεζίτες αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς και για το σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση -συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών- και πάλι στην DG Comp και αφορά στην έγκριση του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS), μέσω του οποίου το δημόσιο θα εγγυηθεί ένα από τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το σχέδιο σε σχέση με αυτό που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία παρουσιάζει κάποιες ουσιαστικές διαφορές, κυρίως στο ασφάλιστρο που θα πληρώνουν προς το δημόσιο οι τράπεζες, γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας καθιστά την έγκρισή του από την Κομισιόν δύσκολη.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη προβεί σε αλλαγές επί του σχεδίου και αναμένει την απάντηση από τις Βρυξέλλες. Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς οι ελληνικές τράπεζες, στους στόχους μείωσης των NPEs για την τριετία 2019-2021, τους στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό κατά 50% στις τιτλοποιήσεις.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v