Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χρονοκαθυστέρηση οι αιτήσεις για προστασία α' κατοικίας

Παγώνει η διαδικασία έως ότου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρέσινγκ των θεσμών για την προετοιμασία του διάδοχου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου. Πλατφόρμα παρακολούθησης και για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

Με χρονοκαθυστέρηση οι αιτήσεις για προστασία α κατοικίας

Στις 30 Ιουνίου θα τεθεί τελικά σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο (ν.4605/2019) που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Απριλίου. Αυτό συμφώνησαν οι επικεφαλής των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο, καθώς έως τότε θεωρείται επαρκές το χρονικό διάστημα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατάθεσης και αξιολόγησης των αιτήσεων. Οπότε έως τότε, δεν θα υποβάλλονται αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων τη δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ του να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα με «χειροκίνητες» διαδικασίες -δηλαδή όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να κατατίθενται από τους δανειολήπτες-, εντούτοις οι επικεφαλής των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρχουν οι αυτοματοποιημένοι «κόφτες» και ο άμεσος ηλεκτρονικός έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τότε το νέο πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει, έστω και προσωρινά, καταφύγιο για δανειολήπτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας και να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Το νέο ενιαίο πλαίσιο

Παρότι η συνάντηση ήταν σύντομης διάρκειας, οι επικεφαλής έθεσαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2020. Δεδομένου ότι οι διατάξεις του ν. 4605/2019 θα διατηρηθούν εν ισχύι έως το τέλος του έτους, οι θεσμοί κάλεσαν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σύντομα στην κατάρτιση του νέου πλαισίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξεταστεί και να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει και θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο, προκειμένου οι τελικές τους διατάξεις να είναι έτοιμες έως το φθινόπωρο.

Ομάδα εργασίας, όμως, δεσμεύτηκε να συστήσει η κυβέρνηση μετά από αίτημα των θεσμών, η οποία θα παρακολουθεί τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες αυτή τη στιγμή αριθμούν περισσότερες από 130.000. Η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται μέσα από μια άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται το ιστορικό και η εξέλιξη των υποθέσεων που είναι σε αναμονή ή τελεσιδικούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και για τη δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας θα συσταθεί ομάδα εργασίας και η αποπεράτωσή της (της πλατφόρμας) τοποθετείται για τον Δεκέμβριο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v