Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγικά... προξενιά σε ελληνικές επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις με το Business Innovation Greece. Η πρωτοβουλία με την οποία Έλληνες και Νορβηγοί επιχειρηματίες έρχονται σε επικοινωνία για να διερευνήσουν ενδεχόμενη συνεργασία.

Νορβηγικά... προξενιά σε ελληνικές επιχειρήσεις

Ένα μικρό αλλά φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, με επίκεντρο την καινοτομία, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγο καιρό με τη στήριξη της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Το πρόγραμμα εστιάζει επίσης στις συνέργειες, καθώς λειτουργεί ως... προξενητής και δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές επιχειρήσεις να γνωρίσουν από κοντά πιθανούς Νορβηγούς συνεργάτες. Με την ευκαιρία του προγράμματος, το Euro2day.gr επικοινώνησε με την Anne Lise Rognlidalen, από τον οργανισμό Innovation Norway, που είναι διαχειριστής του προγράμματος.

Πριν από περίπου 20 ημέρες παρουσιάσατε το πρόγραμμα επιχορηγήσεων Business Innovation Greece σε εκδήλωση στον Πειραιά. Ποια είναι η αποδοχή από τις επιχειρήσεις και από ποιους κλάδους βλέπετε να εκδηλώνετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον; 

Στόχος του επίσημου λανσαρίσματος του Business Innovation Greece στον Πειραιά ήταν να κάνουμε το πρόγραμμα ορατό στις ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πράσινη ανάπτυξη, τη γαλάζια ανάπτυξη και την καινοτομία. Το επίσημο λανσάρισμα ακολουθήθηκε κι από τρεις εκδηλώσεις σε μικρότερες πόλεις της Ελλάδας, συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Πάτρα.  Στο σύνολό τους οι τέσσερις αυτές εκδηλώσεις συγκέντρωσαν πάνω από 300 άτομα προερχόμενα από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, από ερευνητικά κέντρα από επιχειρηματικές ενώσεις από πανεπιστήμια κι από θεσμικούς και δημόσιους φορείς. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και για τον τρόπο υποβολής των επιχειρηματικών τους προτάσεων.

Δεδομένης της υψηλής συμμετοχής αλλά και των λεπτομερών ερωτήσεων που δεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αλλά και μετά από αυτές, εκτιμώ ότι το πρόγραμμα χαίρει θερμής υποδοχής μέχρι στιγμής και υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Επιπλέον μπορώ να πω ότι υπήρξε ενδιαφέρον από διάφορους κλάδους της οικονομίας και του επιχειρείν, με κυρίαρχους την πράσινη ανάπτυξη των βιομηχανιών και την αξιοποίηση των πόρων από τη γαλάζια ανάπτυξη. 

Υπήρξε επίσης μία επιχειρηματική αποστολή στη Νορβηγία, όπου εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων συναντήθηκαν με Νορβηγούς επιχειρηματίες και διερεύνησαν περιθώρια συνεργασιών. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων; 

Ένας από τους στόχους του προγράμματος Business Innovation Norway, το οποίο χρηματοδοτείται από τα EEA & Norway Grants (επιχορηγήσεις ΕΟΧ και Νορβηγίας), είναι η μακροπρόθεσμη διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τις Δωρήτριες Χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν). Αυτός ήταν και ο λόγος που ο οργανισμός Innovation Norway διοργάνωσε τον Μάρτιο στο Όσλο ένα matchmaking event, ένα «συνέδριο γνωριμίας» ας πούμε, και χρηματοδότησε ελληνικές επιχειρήσεις να ταξιδέψουν στη Νορβηγία και να γνωριστούν μέσα από σύντομα ραντεβού με νορβηγικές επιχειρήσεις για τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών. Οι επιχειρήσεις που ταξίδεψαν στη Νορβηγία ήταν 16 και μέσα από τα ολιγόλεπτα αυτά ραντεβού κατάφεραν να εξετάσουν τις διμερείς επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενημερωθούν για τη χρηματοδότηση συνεργατικών πρότζεκτ μέσα από τα οποία θα υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή γνώσης, εξειδίκευσης και τεχνολογίας.

Μια αντίστοιχη εκδήλωση γνωριμίας για ακόμα περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να βρουν συνεργάτη από τη Νορβηγία και να αιτηθούν για χρηματοδότηση, θα πραγματοποιηθεί και στις 22 Μαΐου στο Όλεσουντ της Νορβηγίας (*). Η συγκεκριμένη εκδήλωση γνωριμίας απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης και όσοι ενδιαφέρονται να παρευρεθούν, θα πρέπει να εγγραφούν έως και τις 22 Μαΐου.

Αναζητούμε ελληνικές επιχειρήσεις που δυνητικά ενδιαφέρονται να αιτηθούν χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Business Innovation Greece, επιχειρήσεις που θα έχουν μια ιδέα και θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ως προς την εξειδίκευση και τις τεχνολογίες αιχμής για την υλοποίησή της, μέσω συνεργασιών με μια νορβηγική ή ισλανδική επιχείρηση. Πέρα βέβαια από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, υπάρχει κι ένα ακόμα εργαλείο για όσες ελληνικές επιχειρήσεις επιθυμούν να βρουν νορβηγικές επιχειρηματικές καινοτομίες και βιώσιμες λύσεις μέσω της ιστοσελίδας www.theexplorer.no

Για ποιο λόγο η Νορβηγία (μαζί με την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν απευθείας επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να επιλεγεί συνεργασία με έναν τοπικό φορέα;

Αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την έναρξη των χρηματοδοτήσεων των χωρών του ΕΟΧ στην Ελλάδα, και είναι πράγματι η πρώτη φορά που τα EEA Grants απευθύνουν ένα χρηματικό πρόγραμμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξή τους. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί και σε άλλες χώρες όπου κατευθύνονται τα ΕΕΑ Grants και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ο οργανισμός Innovation Norway, μια κρατική επιχείρηση που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νορβηγίας, επιλέχθηκε ως διαχειριστής του προγράμματος κυρίως λόγω της εμπειρίας του και των πολύ θετικών αποτελεσμάτων που είχε κατά την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Ακριβώς αυτή την εμπειρία, τη γνώση και τις επιτυχημένες πρακτικές θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός Innovation Norway ως φορέας διαχείρισης, για να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι συνεργαζόμαστε με έναν τοπικό φορέα, συγκεκριμένα με το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από το Innovation Norway, μέσω του προγράμματος, μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο διαφορετικό και ανεξάρτητο εγγυητικό σχήμα υπό την ευθύνη του ETEAΝ. Όσον αφορά τον λόγο που αποφασίσαμε να εστιάσουμε στην επιχειρηματική καινοτομία, να αναφέρουμε ότι πρόκειται για έναν τομέα που απαιτεί μεγάλη προσοχή, δημιουργικότητα και κίνητρα, εάν η ελληνική οικονομία θέλει να διατηρήσει έναν επαρκή ρυθμό ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό, με το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Μέσα από τις δράσεις σας πιστεύετε ότι είναι δυνατό να ενισχυθεί η καινοτομία, ένας τομέας στον οποίο υστερεί η Ελλάδα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός. Έτσι, μόνο οι επιχειρήσεις που συνεχώς πειραματίζονται και εξελίσσονται θα μπορέσουν να εφεύρουν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας ή να βελτιώσουν το ήδη υπάρχον, ώστε να επιβιώσουν σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς. Το πρόγραμμα Business Innovation Greece είναι μια μικρή συνεισφορά, κοντά στα 21 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως εφαλτήριο για να καινοτομήσουν ακόμα περισσότερο. Η καινοτομία μάλιστα θα μπορούσε να προκύψει σε εταιρικό, κλαδικό, εθνικό ή και διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα έχει πρόσφατα ξεκινήσει μία συζήτηση για το κατά πόσο είναι περιβαλλοντικά ορθή η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Με βάση και τη νορβηγική εμπειρία, πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία μεταξύ της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων και της περιβαλλοντικής προστασίας;

Η νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου έχει μια σαφή φιλοδοξία, να αποτελέσει τον παγκόσμιο ηγέτη στα περιβαλλοντικά μέτρα. Η βιομηχανία πετρελαίου είναι ο σημαντικότερος κλάδος της Νορβηγίας. 180.000 άνθρωποι εργάζονται σε αυτόν ενώ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γίνονται πέντε φορές περισσότερες επενδύσεις απ’ ό,τι σε όλες τις άλλες νορβηγικές βιομηχανίες συνδυαστικά. Την ίδια στιγμή βέβαια ο κόσμος και το περιβάλλον απειλούνται από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ο βασικός στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η ενίσχυση των δράσεων παγκοσμίως για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής, στόχος που αφορά και τη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία ήδη έχει 50% χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον μέσο όρο παγκοσμίως, χάρη στους αυστηρούς νόμους που έχουν υιοθετηθεί αλλά και χάρη στην υψηλή τεχνολογία και στα συστήματα που μειώνουν τις εκπομπές. Σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλε και η κοινοπραξία μεταξύ νορβηγικών αρχών και πετρελαϊκών εταιρειών ή για την έρευνα και την ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας και ικανοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γενικά δεν χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας στη Νορβηγία, οι εκπομπές προέρχονται κυρίως από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 99% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στη Νορβηγία προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Η Νορβηγία αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατά συνέπεια και τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον κλάδο παραγωγής ενέργειας.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νορβηγικού υδροηλεκτρικού συστήματος είναι η υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης, η οποία φτάνει το ήμισυ της ευρωπαϊκής χωρητικότητας αποθήκευσης δεξαμενών. Για να γίνει πιο κατανοητό το πώς καταφέρνει η χώρα μας να συνδυάζει αυτά τα δύο, αξίζει να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα τεχνολογιών και κανονισμών που έχουν εφαρμοστεί για τη μείωση των εκπομπών από τη νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου:

  • Συλλογή και αποθήκευση άνθρακα (CCS): Η εστίαση της Νορβηγίας στη συλλογή, τη μεταφορά και την αποθήκευση του CO2 περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την έρευνα και την ανάπτυξη μέχρι την πλήρη επίδειξη και τις διεθνείς εργασίες για την προώθηση του χειρισμού του CO2.
  • Συνδυασμένη ενέργεια: Η συνδυασμένη ενέργεια είναι ένα παράδειγμα τεχνολογικής λύσης που χρησιμοποιεί τη θερμότητα που παράγεται από τα καυσαέρια από τις τουρμπίνες των εργοστασίων για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις πλατφόρμες των εγκαταστάσεων πετρελαίου.
  • Ενέργεια από τη γη: Πολλές πλατφόρμες λειτουργούν σήμερα με ενέργεια που παράγεται από τη γη.
  • Κοινή βάση δεδομένων: Έχει δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων για την καταγραφή των εκπομπών ρύπων σε θάλασσα και σε αέρα.
  • Μέτρα ενεργειακής απόδοσης: Τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας και η εγκατάσταση πιο ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού όπως οι συμπιεστές και οι αντλίες, συνέβαλαν στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις δραστηριότητες πετρελαίου.
  • Μέτρα περιβάλλοντος, ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης: Οι μελλοντικές δραστηριότητες πετρελαίου τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες περιοχές πρέπει να συνδυαστούν με αυστηρές απαιτήσεις περιβαλλοντικής προστασίας, ασφάλειας και μέτρα έκτακτης ανάγκης ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά με άλλες βιομηχανίες όπως αυτή της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
  • Μηδενικές εκπομπές στη θάλασσα: Ο στόχος των μηδενικών επικίνδυνων εκπομπών στη θάλασσα από τις δραστηριότητες πετρελαίου εγκρίθηκε το 1997 και έχει ήδη επιτευχθεί.
  • Νόμος για την καταπολέμηση της ρύπανσης και ετοιμότητα: Προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες μιας πιθανής διευρυμένης ρύπανσης, είναι σε ετοιμότητα τόσο ιδιωτικοί όσο και κρατικοί μηχανισμοί. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την καταπολέμηση της ρύπανσης, οι ίδιες οι εταιρείες εκμετάλλευσης έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να είναι σε ετοιμότητα να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος.
  • Έρευνα και ανάπτυξη: Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημιουργία αξίας από τις δραστηριότητες πετρελαίου στο μέλλον, κρίνεται ζωτικής σημασίας τόσο οι πετρελαϊκές εταιρείες όσο και ο κρατικός μηχανισμός να επενδύουν σε έρευνα κι ανάπτυξη. Αυτό είναι σημαντική διεύρυνση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων, δεδομένης και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, όσο και για την αξιοποίηση των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νορβηγικά κοιτάσματα με ασφαλή τρόπο.

Η PETROMAKS 2 υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα έργων, από τη στρατηγική βασική έρευνα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα έως και έργα καινοτομίας υπό την επίβλεψη της βιομηχανίας πετρελαίου.

Το DEMO 2000 είναι ένα εργαλείο για τη δοκιμή νέων τεχνολογικών λύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου. Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του κόστους και των κινδύνων για τη πετρελαιοβιομηχανία, παρέχοντας υποστήριξη σε πιλοτικά προγράμματα και έργα επίδειξης. Na σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων δοκιμάζουν την υποθαλάσσια τεχνολογία.

 

* Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σχετική σελίδα του Innovation Norway.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v