Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμός Ε.Ε. για το πακέτο θετικών μέτρων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα θα εξεταστούν στη βάση της συμμόρφωσής τους με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών, σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Προβληματισμός Ε.Ε. για το πακέτο θετικών μέτρων

Το πακέτο θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μην είναι ευθυγραμμισμένο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των πιστωτών της, σχολίασε παράγοντας της Ε.Ε. τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ήταν στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ενώ άλλος αξιωματούχος τον οποίο επίσης επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να τον κατονομάζει δήλωσε πως «οι προτάσεις του Τσίπρα αποτελούν ακριβώς την οικονομική χαλάρωση που είναι συνδεδεμένη με την πολιτική για την οποία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους».

Η αποστολή που βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα έλαβε γνώση των νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν στη βάση της συμμόρφωσής τους με τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους και με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας που ανέλαβε η χώρα» έναντι των θεσμών.

Το θέμα ίσως συζητηθεί στο τελευταίο Eurogroup πριν τις ευρωεκλογές, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, ενώ άλλη ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο πρακτορείο εκτίμησε πως η συζήτηση θα μετατεθεί για τον Ιούνιο. Το Reuters σχολιάζει πως δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς η χώρα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, ωστόσο, όπως αναφέρει ένας αξιωματούχος «αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε βάθος χρόνου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v