Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουρά επενδυτών για άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Στις 56 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας. Έλαβαν το «πράσινο φως» οι πρώτες έξι επενδύσεις, προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερη προσέλευση αναμένει το υπουργείο Οικονομίας.

Ουρά επενδυτών για άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Απρόσμενα θετικό, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η καλλιέργεια και μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Ένα, μόλις, έτος από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης και παρά την πολυπλοκότητα (λόγω της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας), η κινητικότητα που έχει καταγραφεί είναι αξιοσημείωτη, δημιουργεί προσδοκίες ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει έναν νέο, ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή τη στιγμή, η γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει ήδη εγκρίνει 6 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και εκκρεμούν άλλες 50, εκ των οποίων οι τρεις είναι στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται, γίνεται εντονότερο με το πέρασμα του χρόνου, σημειώνοντας ότι μόνο τον Απρίλιο, κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες 9 φάκελοι προς έλεγχο για άδεια εγκατάστασης.

Συνολικά, το εκτιμώμενο ύψος των επενδυτικών σχεδίων των 56 φακέλων-αιτήσεων που βρίσκονται στα διάφορα στάδια ελέγχου ανέρχεται σε 590 εκατ. ευρώ και περιέχουν την πρόβλεψη ότι θα δημιουργήσουν περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι από τις 50 αιτήσεις που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως κάποιες να απορριφθούν, στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, σίγουρα κάθε μήνας που περνάει θα κατατίθενται νέοι.

Επεται η άδεια λειτουργίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άδειες εγκατάστασης έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση. Διευκρινίζεται ότι η ελάχιστη έκταση της εγκατάστασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 4 στρέμματα.

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η άδεια εγκατάστασης, αφού θα πρέπει στη συνέχεια και κατόπιν διεξοδικού ελέγχου να χορηγηθεί και η άδεια λειτουργίας. Η έγκριση λειτουργίας χορηγείται με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 30 ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου και έχει ισχύ για δέκα χρόνια.

Εγκρίθηκαν επενδύσεις 89 εκατ. ευρώ

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης σε 6 επενδυτικά σχέδια, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενης απασχόλησης 479 ατόμων.

Οι πιο πρόσφατες άδειες που χορηγήθηκαν αφορούν την CANNATEC GREECE A.E. στον Νομό Κιλκίς, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζόμενους κατ' εκτίμηση της εταιρείας και την ΠΕΝΤΕ Α.Ε. στη Χαλκιδική, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 40 εκατ. και 200 εργαζόμενους.

Οι προηγούμενες εγκρίσεις αφορούν τη PHARMA ESSENZA CANNABIS - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ AΕ, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 60 και η επένδυση θα γίνει στον Δήμο Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας.

Οι πρώτες δύο εταιρείες που έλαβαν άδεια είναι η BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δύο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη. Ακολούθησε η έγκριση της άδειας εγκατάστασης Μονάδας για την ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.

Σε ένα 1,5 έτος η πρώτη παραγωγή

Με βάση τις εκτιμήσεις, τα πρώτα εγχώρια προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι έτοιμα σε περίπου 1,5 έτος από σήμερα. Βέβαια, για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να λάβουν πρώτα έγκριση τριετούς διάρκειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενώ η διάθεσή τους θα γίνεται από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών. Πάντως, σε μια πλήρη ανάπτυξη του κλάδου, είναι προφανές ότι ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής θα κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Κάστρα οι εγκαταστάσεις

Λόγω της φύσης του προϊόντος, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των ναρκωτικών, τα μέτρα ασφαλείας στις μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας είναι δρακόντεια. Εξυπακούεται ότι βάσει νόμου, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν «λευκό» ποινικό μητρώο.

Όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο, το σύνολο της δραστηριότητας της καλλιέργειας και της μεταποίησης ασκούνται σε περίκλειστη έκταση, εντός της οποίας βρίσκονται και τα σημεία αποθήκευσης. Ο χώρος θα είναι περιφραγμένος με μόνιμο δικτυωτό πλέγμα ή και με τοιχοποιία, ύψους τουλάχιστον 3 μέτρα και εσωτερικά της περίφραξης να υπάρχει ελεύθερη-κενή ζώνη, πλάτους τουλάχιστον 3 μέτρων.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός, συστήματα συναγερμού, παρακολούθηση με κάμερες όλο το 24ωρο, αλλά και 24ωρη φύλαξη από ένστολους και εκπαιδευμένους ιδιωτικούς φύλακες, οι οποίοι εποπτεύουν ανελλιπώς την περίφραξη, την κενή ζώνη και τα συστήματα ασφαλείας. Παράλληλα, τουλάχιστον ένας κινητός σκοπός ανά βάρδια θα κινείται κατά μήκος της εσωτερικής ελεύθερης-κενής ζώνης, ενώ σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 10 στρεμμάτων, οι κινητοί σκοποί ανά βάρδια είναι τουλάχιστον δύο.

Στις εγκαταστάσεις, μπορούν να εισέρχονται μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, που καταγράφονται ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικές καταγραφές εισόδου-εξόδου φυλάσσονται για δέκα έτη και είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, τακτικό και έκτακτο.

Δρακόντεια μέτρα μεταφοράς

Αυστηρά είναι και τα μέτρα μεταφοράς των τελικών προϊόντων, είτε αυτά προορίζονται για την εγχώρια αγορά είτε για εξαγωγή. Σύμφωνα με το νόμο, για τη μεταφορά των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ο φορέας αιτείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΔΑ/ΑΕΑ) έγκριση μεταφοράς, υποβάλλοντας, αμελλητί δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν την ημερομηνία μεταφοράς, σχετική αίτηση στην οικεία Αστυνομική Υπηρεσία του τόπου παραγωγής, γνωστοποιώντας την ακριβή ημερομηνία και ώρα αναχώρησης και τα στοιχεία ταυτότητας του μεταφορέα και του παραλήπτη.

Ακολούθως, η μεταφορά των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τον τόπο παραγωγής στον τόπο παράδοσης, εάν αυτός βρίσκεται εντός της Επικράτειας ή στην αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία, εάν ο προορισμός είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιείται με τη δέουσα επιμέλεια και με συνοδεία των αστυνομικών Αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v