Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερκομματικό «ναι» στη βιομηχανία

Τι δήλωσαν οι ευρωβουλευτές τεσσάρων πολιτικών κομμάτων για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας, οι προκλήσεις και το μεγάλο «βαρίδι» του ενεργειακού κόστους.

Υπερκομματικό «ναι» στη βιομηχανία

Την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και τις προτάσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσαν χθες τέσσερις ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο της συζήτησης που οργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή» με θέμα «η θέση της βιομηχανίας στην εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης».

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι:

• Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό διάδρομο εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα 15 χρόνια. «Τώρα πρέπει να ορθοποδήσουμε» ανέφερε, σημειώνοντας πως ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών για τη βιομηχανία βρίσκεται σήμερα ψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2001-2018.

• Απαιτείται να εγκαταλείψουμε την πολιτική των «Greek statistics», να έχουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς, να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης των παραγωγικών μονάδων και να σταματήσουμε να μοιράζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν.

• Μεγάλης σημασίας υπόθεση είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να υπάρξει φορολογικό bonus υπεραποσβέσεων, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν μερίδιο των ωφελειών.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στα μέτωπα των επενδύσεων και της ψηφιοποίησης, ενώ χαρακτήρισε ως κομβικότερο σημείο αυτό της ενέργειας.

«Το κόστος ενέργειας (παραγωγής, δικτύου, φόροι) αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη, πρόβλημα που επιτείνεται λόγω της κατάστασης στη ΔEH, η οποία υπερχρεώνει τον τελικό καταναλωτή.

Χρειάζεται θαρραλέος επανασχεδιασμός της ΔEH και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τις πολιτικές δυνάμεις να πρέπει να συζητήσουν για τον νέο ενεργειακό χάρτη.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας, είναι δευτερεύουσας σημασίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Εύα Καϊλή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

α) στα επενδυτικά έργα που μπορούν να προχωρήσουν μέσω των ΕΣΠΑ (ελληνική χρηματοδότηση μόλις 20%), όπου σήμερα από τα 20 δισ. ευρώ του προγράμματος, τα μισά κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν.

β) Στις κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο από το πακέτο Γιούνκερ.

γ) Στο καυτό πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που συνδυάζεται με την υψηλή φορολογία, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής στην ψηφιακή οικονομία, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

δ) Στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της χώρας για την προσέλκυση υψηλών επενδύσεων.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Μίλτος Κύρκος αναφέρθηκε σε παραγωγικούς τομείς που μπορούν να σημειώσουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως π.χ. τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ορυκτά-μέταλλα, καθώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Κύρκος επεσήμανε πως η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν ήταν απαραίτητη και οφειλόταν σε λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης που είχε επιλεγεί. Τέλος, θεώρησε ως αρνητική εξέλιξη το ότι μετά την εφαρμογή τόσων μνημονίων, η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει την ίδια ανταγωνιστικότητα που είχε και πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v