Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Το πακέτο μέτρων απειλεί τον στόχο για το πλεόνασμα

H προκαταρκτική εξέταση των μέτρων υποδεικνύει ότι με αυτά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση, υποστηρίζει. Πώς απαντά στο ερώτημα για «μονομερή ενέργεια». Ιούνιο η συζήτηση στο Eurogroup.

Ρέγκλινγκ: Το πακέτο μέτρων απειλεί τον στόχο για το πλεόνασμα

Η Ελλάδα μας ενημέρωσε για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σκοπεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης, σημείωσε για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους έως τώρα και περιμένουμε ότι η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να τιμάται ώστε η χώρα να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον.

Το «καρφί», ωστόσο, ήρθε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εμπορικές εντάσεις αιφνιδίασαν τις αγορές. Οι μετοχές έπεσαν και καταγράφεται αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για την «αποφυγή ρίσκου». Αυτή η τάση βλέπουμε ότι έχει αντίκτυπο σε χώρες για τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά για τις οικονομικές πολιτικές, και ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα.

Είδαμε τα spread να ανεβαίνουν κατά περίπου 15 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα καθώς υπήρξε η ανακοίνωση των μέτρων και κάποια εφαρμόστηκαν ήδη.

Ανησυχούμε γι’ αυτό, δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση. Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου αλλά θα προηγηθεί ο νέος προϋπολογισμός».

Ανησυχούμε και για την σύνθεση αυτού του πακέτου, συμπλήρωσε καθώς τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και θα υπάρξει η έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup».

Ο επικεφαλής του ESM σε ερώτηση «αν άλλαξε η χώρα μονομερώς του δημοσιονομικούς κανόνες» είπε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. «Υπάρχει μια συμφωνία, έχουμε μια προκαταρκτική εκτίμηση για τα μέτρα, όχι την τελική. Η χώρα διατηρεί στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβήτησαν τον στόχο για φέτος. Ξέρετε ότι για το 2020 προτείνουν μια χρήση του 'μαξιλαριού' για να μειωθεί ο στόχος αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι παραμένει υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, θυμίζοντας ότι απαιτείται η έγκριση από τα κράτη μέλη. Το αν γι’ αυτό υπάρχει αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις πρέπει να περιμένουμε να το δούμε. 

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε τη σημασία της τήρησης των δεσμεύσεων από όλες τις κυβερνήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και η οποία έφερε εμπιστοσύνη από τους επενδυτές στην οικονομία της. «Δεν συζητήσαμε υπό αυτό το πρίσμα την Ελλάδα σήμερα, αυτό θα γίνει όταν πρέπει».

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του εξήγησε ότι η Κομισιόν εξετάζει τα μέτρα και η εκτίμηση θα υπάρχει στην επόμενη έκθεση για την Ελλάδα. Εξετάζουμε την δημοσιονομική πλευρά των μέτρων αλλά και το αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα και οι ελληνικές αρχές θα καθορίσουν την πολιτική τους στα έσοδα και τις δαπάνες. Εχοντας πει αυτό, συνέχισε, υπό την αυξημένη εποπτεία η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνέπειες για τους συμφωνηθέντες στόχους και τις απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στενά για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι, διατηρήσιμη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v