Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ποια δάνεια μεγάλων ομίλων οδεύουν για τιτλοποίηση

Ποιων επιχειρήσεων τα δάνεια περιλαμβάνονται στο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο Cairo. Οι γνωστές περιπτώσεις, οι εκπλήξεις και η είσοδος της τελευταίας στιγμής. Ο αιφνιδιασμός τραπεζών, συμβούλων και επενδυτών για Νηρέα και Σελόντα.

Eurobank: Ποια δάνεια μεγάλων ομίλων οδεύουν για τιτλοποίηση

Έτοιμη να τιτλοποιήσει απαιτήσεις από δάνεια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, που έχουν καταγγελθεί, βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση ή θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης, είναι η Eurobank, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα αποφασιστικότητας στην αγορά.

Μετά τις πωλήσεις μεμονωμένων εταιρικών δανείων, στις οποίες προχώρησε προ μερικών μηνών, με εμβληματικές περιπτώσεις τη Σαρακάκης και τη Χαλυβουργία Ελλάδος, η τράπεζα αποφάσισε να εντάξει στο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο του project Cairo επιχειρηματικά δάνεια, ονομαστικής αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Σχεδόν το 75% των παραπάνω δανείων έχουν καταγγελθεί, ενώ περίπου το 6,5% είναι μεν ενήμερα, αλλά θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης. Το υπόλοιπο αφορά σε δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, μέρος των οποίων είναι πιθανόν να καταγγελθεί ως την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Όλα τους έχουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Γίνεται αντιληπτό ότι η γκάμα των εταιρειών τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς τιτλοποίηση είναι τεράστια. Από εταιρείες που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια μεγάλες δυσκολίες ή δεν λειτουργούν (Μηχανική, Βαλκάν) έως επιχειρήσεις των οποίων ο δανεισμός αναδιαρθρώθηκε πρόσφατα ή έχει συμφωνηθεί η μεταβίβασή τους σε επενδυτές με ισχυρό ισολογισμό.

Μια από τις περιπτώσεις που θα συζητηθούν αρκετά είναι αυτή εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Μαντωνανάκη. Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει απαιτήσεις της Eurobank από την «Αττικός Ήλιος» (Grand Resort), κίνηση για την οποία είχε προϊδεάσει το Euro2day.gr.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Αττικός Ήλιος κατέθεσαν αίτηση διαταγής πληρωμής για κοινοπρακτικό δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες εδώ και καιρό απαιτήσεις, που οι τράπεζες καθυστερούσαν να καταγγείλουν λόγω της περσινής δικαίωσης της Αττικός Ήλιος από τον Άρειο Πάγο στην πολύχρονη διαμάχη της με την ΕΤΑΔ.

Φοβούμενες ότι η διαιτητική διαδικασία για τον καθορισμό της αποζημίωσης που οφείλει να καταβάλει η ΕΤΑΔ στην Αττικός Ήλιος θα πάρει αρκετό χρόνο, λόγω της σκληρής γραμμής που ακολουθούν οι δύο πλευρές και της δυνατότητας έφεσης επί της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, οι τράπεζες αποφάσισαν να καταγγείλουν τα δάνεια, αυξάνοντας την πίεση στην πλευρά Μαντωνανάκη.

Στο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται επίσης δάνεια λιανεμπορικού ομίλου, τα οποία αναδιαρθρώθηκαν προ μερικών μηνών με τη συμμετοχή και της Eurobank. Παρά την αναδιάρθρωση, πάντως, στο τέλος του 2018 ο όμιλος εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση και καθαρό δανεισμό που άγγιζε τις 7,9 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Ο αιφνιδιασμός για τα δάνεια των Νηρεύς - Σελόντα

Η κίνηση, όμως, που αιφνιδίασε τις άλλες τράπεζες και το σύστημα ήταν η ένταξη στο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο των δανειακών απαιτήσεων της Eurobank από Νηρεύς και Σελόντα. Όπως είναι γνωστό, οι δύο εταιρείες οδεύουν προς πώληση στην κοινοπραξία Amerra-Mubadala. Η Andromeda Seafood Management LLC, εταιρεία που ελέγχεται από την προαναφερόμενη κοινοπραξία, υπέγραψε προ σχεδόν ενός έτους σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) με τις τράπεζες μετόχους των δύο ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Eurobank.

Η σύμβαση προβλέπει την ανάληψη από την Andromeda Seafood ενός προκαθορισμένου ύψους δανείων των Νηρεύς και Σελόντα. Δεν είναι σαφές αν η Eurobank έχει βάλει προς τιτλοποίηση το υπόλοιπο των απαιτήσεών της ή το σύνολο, ώστε να είναι καλυμμένη σε περίπτωση που η μεταβίβαση δεν ολοκληρωθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση εγείρονται ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της κίνησης, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση μονάδων των δύο εταιρειών, ώστε να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της DG Comp και η πώληση να ολοκληρωθεί εντός καλοκαιριού.

Τελευταία είσοδος

Τέλος, στο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο εντάχθηκαν προ ημερών και τα δάνεια της Creta Farms, τα οποία δεν είναι μεν ληξιπρόθεσμα, αλλά θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης, μετά τα αποτελέσματα της χρήσης 2018 και τη διαμάχη μεταξύ των μεγαλομετόχων αδελφών Δομαζάκη.

Ο όμιλος βαρύνεται από καθαρό δανεισμό που αντιστοιχεί σε 10 με 12 φορές τα προσαρμοσμένα (χωρίς έκτακτα κόστη) EBITDA και έχει μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v