Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χρυσές δουλειές της Lufthansa στην Ελλάδα

Χρυσοφόρα αποδεικνύεται η τούρτα γενεθλίων του ομίλου Lufthansa στην ελληνική αγορά. Περισσότερες από 500 πτήσεις τη βδομάδα προς Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Ιστορικό ρεκόρ επιβατών στα δρομολόγια μεταξύ Γερμανίας και Αθήνας το 2018.

Οι χρυσές δουλειές της Lufthansa στην Ελλάδα

Στις 10 Μαΐου 1959 ξεκινούσε από το Αμβούργο με προορισμό το αεροδρόμιο της Αθήνας (Ελληνικό τότε) η πρώτη πτήση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa προς Ελλάδα. Για να ολοκληρωθεί το ταξίδι, ωστόσο, χρειάζονταν τρεις ενδιάμεσες στάσεις στο Ντίσελντορφ, στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, αλλά και 8,5 ώρες ταξίδι! Οι καθημερινές πτήσεις ξεκίνησαν 1η Αυγούστου 1960, με το δρομολόγιο Φρανκφούρτη-Αθήνα και το εισιτήριο κόστιζε 1.216 γερμανικά μάρκα ή περίπου 560 ευρώ.

Εξήντα χρόνια αργότερα, ο γερμανικός όμιλος αποτελεί «δομικό στοιχείο» της αεροπορικής αγοράς που καλύπτει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, σύμφωνα με τη δ/ντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Το ειδικό βάρος του ομίλου στο αεροδρόμιο της Αθήνας αποτυπώνεται στο γεγονός πως οι εταιρείες του (Lufthansa, Eurowings, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines) εκτελούν 107 δρομολόγια την εβδομάδα από και προς την ελληνική πρωτεύουσα. Η Lufthansa πραγματοποιεί σχεδόν τις μισές από αυτές (50) προς Φρανκφούρτη και Μόναχο, η Eurowings πετά προς Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Κολωνία, η ελβετική θυγατρική Swiss συνδέει την Αθήνα με Ζυρίχη και Γενεύη (30 δρομολόγια την εβδομάδα), η αυστριακή θυγατρική Austrian Airlines εκτελεί 32 δομολόγια ενώ η βελγική Brussels Airlines πετά 6 φορές την εβδομάδα, συνδέοντας την Αθήνα με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία κατανομής κίνησης, ο όμιλος Lufthansa αποτελεί τον τρίτο ισχυρότερο «παίκτη» διεθνών δρομολογίων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με μερίδιο αγοράς 9% το 2018. Προηγούνται Αegean Airlines/OlympicAir με μερίδιο 36% και η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair με 11%. 

Με κριτήριο τους επιβάτες που διακίνησαν σε διεθνή δρομολόγια από την Αθήνα, η Lufthansa κατατάσσεται στην 3η θέση, η Swiss στην 9η, η Austrian στην 24η, η Eurowings (η εταιρεία χαμηλού κόστους του ομίλου που διαδέχθηκε την germanwings) στην 35η και η Brussels Airlines στην 45η θέση μεταξύ των εταιρειών που πετούν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η Lufthansa και οι θυγατρικές της καρπώνονται σημαντικό μερίδιο από τη συνεχή αύξηση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η επιβατική κίνηση μεταξύ προορισμών της Γερμανίας και την Αθήνα.

Αύξηση η οποία συνέβαλε στην άνοδο κατά 9,6% της διεθνούς επιβατικής κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πρώτο τετράμηνο του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΑΑ, το 2018 καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ 1,8 εκατ. επιβατών στα δρομολόγια μεταξύ Γερμανίας και Αθήνας, σημειώνοντας άνοδο 12,7% έναντι του 2017.

Οι γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με τη Γερμανία αποδεικνύονται χρυσοφόρα αγορά, από την οποία ο όμιλος Lufthansa αποσπά τη μερίδα του λέοντος λόγω όγκου κι επειδή αποτελεί το «σπίτι» της.

Οι γραμμές που συνδέουν τη Γερμανία με την Αθήνα αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα «φιλέτα» της ευρωπαϊκής αγοράς τα τελευταία χρόνια καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΑΑ, την περίοδο 2012-2018 η επιβατική κίνηση κατέγραψε συνολική άνοδο 70%.

Συνολικά στην Ελλάδα

Διαρκώς αυξανόμενο είναι, την ίδια στιγμή, το ειδικό βάρος του ομίλου Lufthansa στον ελληνικό τουρισμό και συνολικά στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.

Σύμφωνα με τον Κων/νο Τζεβελέκο, Γ. Δ/ντή πωλήσεων του ομίλου Lufthansa για την Ελλάδα, οι εταιρείες του θα πετούν το φετινό καλοκαίρι συνολικά σε 19 ελληνικούς προορισμούς, πραγματοποιώντας 368 πτήσεις την εβδομάδα.

Η Lufthansa εκτελεί 66 εβδομαδιαίες πτήσεις από Φρανκφούρτη και Μόναχο προς 5 ελληνικούς προορισμούς ενώ η Eurowings πραγματοποιεί 142 πτήσεις την εβδομάδα από το Ντίσελντορφ, τη Δρέσδη, την Κολωνία, το Ανόβερο, το Βερολίνο, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη, το Λιντς, το Γκρατς, τη Νυρεμβέργη, το Μόναχο, το Σάλτσμπουργκ, τη Βιέννη προς 15 αεροδρόμια στην Ελλάδα.

Η Elix και η θυγατρική της Edelweiss Air πραγματοποιούν 77 εβδομαδιαίες πτήσεις από Γενεύη και Ζυρίχη προς 12 προορισμούς στην Ελλάδα.

Ισχυρή παρουσία στην αγορά δρομολογίων προς ελληνικά νησιά διατηρεί η Austrian Airlines, η οποία πραγματοποιεί 51 δρομολόγια μεταξύ Βιέννης, Γκρατς, Ινσμπουργκ, Λιντς και 15 ελληνικούς προορισμούς ενώ ενισχυμένη παρουσία θα έχει το φετινό καλοκαίρι η Brussels Airlines, η οποία εκτελεί 32 δρομολόγια συνδέοντας τις Βρυξέλλες με 11 ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τον Κ. Τζεβελέκο, ο γερμανικός όμιλος έχει αυξήσει 6% τις διαθέσιμες θέσεις του προς Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι ενώ οι κρατήσεις εμφανίζονται να καταγράφουν μέχρι στιγμής αύξηση της τάξης του 4%-5%.

Περιγράφοντας τα συνολικά μεγέθη του ομίλου Lufthansa, ο Peter Pullem, ανώτερος Δ/ντής Πωλήσεων Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης του γερμανικού σχήματος σημείωσε πως πραγματοποιεί 13.000 πτήσεις την εβδομάδα προς περισσότερους από 300 προορισμούς σε 100 χώρες. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση 467 πτήσεις προς 26 προορισμούς και 2 χώρες στον Βόρειο Ατλαντικό, 12.012 πτήσεις προς 205 προορισμούς σε 40 χώρες της Ευρώπης, 169 πτήσεις προς 12 προορισμούς σε 10 χώρες της Μέσης Ανατολής, 86 πτήσεις προς 13 προορισμούς σε 9 χώρες της Λατινικής και Νότιας Αμερικής, 260 πτήσεις προς 41 προορισμούς σε 28 χώρες της Αφρικής και 273 πτήσεις προς 21 προορισμούς σε 9 χώρες της Άπω Ανατολής.

Ο στόλος των εταιρειών του ομίλου ξεπερνά τις 4.600 αεροσκάφη ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ενταχθούν 763 αεροπλάνα. Απασχολεί 135.000 εργαζόμενους σε 140 χώρες κι έχει περισσότερους από 28 εκατ. επιβάτες εγγεγραμμένα μέλη στα προγράμματα Miles & Bonus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v