Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Με το δεξί» το 2019 για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Για ποιους λόγους η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Η μειωμένη κυκλοφοριακή κίνηση, τα ισχυρά επενδυτικά αποτελέσματα και τα «ευήκοα ώτα» σε θεσμικά αιτήματα.

«Με το δεξί» το 2019 για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένες, καθώς τα φετινά τους κέρδη ενισχύονται μέχρι τώρα από την ανοδική πορεία των επενδύσεών τους και επίσης οι πάγιες θέσεις του κλάδου βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση σε πολιτικούς και οικονομικούς φορείς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κλάδος οχημάτων: Νέα υποχώρηση στην κατανάλωση καυσίμων κίνησης παρατηρήθηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, αναφέρει στις σχετικές λογιστικές της καταστάσεις η εισηγμένη εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Revoil (προφανώς, επικαλείται επίσημα στοιχεία). «Οι πωλούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης κατέγραψαν απώλειες 4%, οι βενζίνες 11% και το πετρέλαιο θέρμανσης σημαντική άνοδο 24% περίπου» (λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών) αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εταιρείας.

Παράγοντες του κλάδου όταν ερωτώνται για το πώς είναι δυνατόν να μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων όταν γενικότερη εντύπωση που επικρατεί είναι πως η κυκλοφοριακή κίνηση ανακάμπτει, απαντούν πως «η μεγάλη πτώση παρατηρείται στα εθνικά οδικά δίκτυα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη αυτή μπορεί να στενοχωρεί τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά αντίθετα χαροποιεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω της συσχέτισης που υπάρχει μεταξύ κυκλοφοριακής κίνησης και τροχαίων ατυχημάτων, άρα και αποζημιώσεων που καταβάλλουν για λογαριασμό των πελατών τους. Έτσι, όσο η κυκλοφοριακή κίνηση διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βλέπουν περιορισμένες επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα από την πολιτική μείωσης των τιμολογίων τους που ακολούθησαν έως τουλάχιστον και τα τέλη του 2018.

«Με το δεξί» οι επενδύσεις

Οι ασφαλιστικές εταιρείες όμως έχουν και άλλους λόγους να είναι χαρούμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πρώτον, γιατί σε αντίθεση με τις ζημίες στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο που κατέγραψαν πέρυσι, το 2019 ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο συγκεκριμένο μέτωπο: Ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (στο 3,1% κατρακύλησε η απόδοση των δεκαετών) και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (+30% o Γενικός Δείκτης από την αρχή της χρονιάς), καλή πορεία στις τοποθετήσεις χαρτοφυλακίου του εξωτερικού και

δεύτερον, επειδή ελπίζουν ότι φέτος δεν θα επαναληφθούν οι μεγάλες ζημίες που έλαβαν χώρα μέσα στο 2018 και κλήθηκαν να καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις. Οι περιπτώσεις της καταστροφής στο Μάτι και του εργοστασίου της Sunlight στη Θράκη αποτελούν δύο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η εισηγμένη Ευρωπαϊκή Πίστη σημείωσε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 υπερδιπλασιασμό κερδών και αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 8,5 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, και ιδιαίτερα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, έδαφος φαίνεται να κερδίζουν τα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών μεταξύ πολιτικών (κόμματα αντιπολίτευσης) και θεσμικών παραγόντων (βλέπε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα).

Η υιοθέτηση ασφαλιστικού τριών πυλώνων, με τον ιδιωτικό τομέα να μπορεί να συμμετάσχει στο δεύτερο και με το κράτος να πριμοδοτεί φορολογικά τον τρίτο, αποτελεί βασικό αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Άλλο σημαντικό ζήτημα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι οι Συμπράξεις μεταξύ δημόσιου (κρατικά νοσοκομεία) και εταιρειών στο χώρο της υγείας.

Τέλος, η υποχρεωτική κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα που έχει τεθεί εμφατικά από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v