Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι δανειστών για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Η Κομισιόν καλεί τις αρχές να προχωρήσουν στην ταχεία αποπληρωμή των εγγυήσεων που έχει παράσχει το δημόσιο σε δάνεια προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το δημόσιο χρωστά στις τράπεζες εγγυήσεις 1,8 δισ. ευρώ.

Καμπανάκι δανειστών για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση εποπτείας για τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στο πλαίσιο της κοινωνικής και ανθρωπιστικής στήριξης (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους κ.ά.), τα οποία απειλούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τις τράπεζες καθώς το κράτος αδυνατεί να καταβάλει τις εγγυήσεις.

Το δημόσιο χρωστά στις ελληνικές τράπεζες -τα τελευταία επτά χρόνια- το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Από τα τέλη Μαρτίου 2019, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι 575.908 για συνολικό ποσό 1,8 δισ. ευρώ.

«Το ποσοστό επεξεργασίας τέτοιων εγγυήσεων είναι πολύ χαμηλό, με μέσο όρο κατά 8% σε σχέση με το 2013-2018, επίσης εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας του Υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση λόγω φόρτου εργασίας», όπως αναφέρει η Εκθεση. Η αργή πορεία εκκαθάρισης συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση για τις τράπεζες, λόγω μη καταβολής των δόσεων, κάτι που δεν βοηθά τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δημοσιονομικός αντίκτυπος

Εξάλλου, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της εκκαθάρισης των εν λόγω εγγυήσεων παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητα των απαιτούμενων εγγυήσεων είναι αβέβαιη και το συνολικό απόθεμα των απαιτήσεων δεν είναι γνωστό με απόλυτη ακρίβεια.

Στις αρχές Μαρτίου 2019, οι αρχές παρείχαν ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της εκκαθάρισης του κράτους, αλλά απαιτούνται ακόμη πιο φιλόδοξα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή στην εκκαθάριση των εγγυήσεων.

Κατά συνέπεια, μερικά πρόσθετα μέτρα θεωρούνται από τις ελληνικές αρχές απαραίτητα όπως η προσωρινή πρόσληψη εξωτερικού προσωπικού και μια νέα μέθοδο εκκαθάρισης, που θα συνεπαγόταν περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Γενικού Λογιστικού Γραφείου και εμπορικές τράπεζες. Μια ομάδα εργασίας διαμορφώθηκε στα μέσα Μαΐου με τον Γενικό Γραμματέα του Λογιστηρίου του Κράτους και τις τράπεζες, για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων, και οι αρχές αναμένεται να κοινοποιήσουν σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v