Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις στα βιομηχανικά ασφάλιστρα εξετάζουν οι ασφαλιστικές

Για την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων μιλούν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς κατά τα χρόνια της κρίσης είχαμε υποχώρηση των ασφαλίστρων και αύξηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων.

Αυξήσεις στα βιομηχανικά ασφάλιστρα εξετάζουν οι ασφαλιστικές

Δεν είναι μόνο ο κλάδος αυτοκινήτου για τον οποίον εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο τα τιμολόγια πολλών εταιρειών βρίσκονται κοντά στο κόστος ή και κάτω από αυτό, καθώς στο κάδρο των σχετικών συζητήσεων έχουν μπει τελευταία και οι βιομηχανικές καλύψεις.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «στις καλύψεις οχημάτων είχαμε μεν μια κατακόρυφη υποχώρηση τιμολογίων, αλλά παράλληλα είδαμε και τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων να μειώνεται δραστικά, αφού πολλοί οδηγοί περιόρισαν τις μετακινήσεις τους μέσα στην κρίση. Το πρόβλημα των χαμηλών τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου είναι μεν υπαρκτό, αλλά το θετικό είναι ότι έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει έντονα τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η περίπτωση των βιομηχανικών καλύψεων είναι διαφορετική. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης αναγκάστηκαν να ψαλιδίσουν τα τιμολόγιά τους, χωρίς όμως να μειωθεί ταυτόχρονα και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος. Απλά, οι βιομηχανίες είδαν τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται και τις εγχώριες πωλήσεις τους να απειλούνται, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να περικόψουν δαπάνες απ’ όπου μπορούσαν και… απ’ όπου δεν μπορούσαν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους υπέκυψαν αναγκαστικά, όχι μόνο γιατί κατανόησαν τη συγκυρία, αλλά και γιατί φοβήθηκαν μήπως επιμένοντας, δουν τους μακροχρόνιους πελάτες τους να καταφεύγουν στον ανταγωνισμό».

Στο ερώτημα αν μετά το 2015-2016, όταν το ΑΕΠ της χώρας άρχισε να ανακάμπτει, παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στο μέτωπο των βιομηχανικών ασφαλίστρων, η απάντηση ήταν αρνητική.

«Έγινε το ακριβώς αντίθετο. Οι βιομηχανίες από τη μια πλευρά διαπίστωσαν σε κάποιους κλάδους (βοηθούντος και του εισερχόμενου τουρισμού) ότι η εγχώρια ζήτηση είχε αρχίσει να τονώνεται, ωστόσο από την άλλη πλευρά είδαν να αυξάνεται το ενεργειακό τους κόστος λόγω και των εξελίξεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Υπήρξαν όμως και άλλες αρνητικές εξελίξεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρώτη είναι ότι κατά τη διετία 2017-2018 σημειώθηκαν μικρές ανοδικές κινήσεις στα αντασφάλιστρα, που πάντοτε κινούνταν πάνω από τους δείκτες πληθωρισμού στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης.

Μια δεύτερη εξέλιξη ήταν το ότι ενώ τα ασφάλιστρα παρέμεναν σταθερά, κατά τα τελευταία χρόνια η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή εμφάνιζε άνοδο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πέραν όμως αυτών, η ουσία είναι πως κατά τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποζημιώσουν βιομηχανικούς κινδύνους», αναφέρθηκε από τους ίδιους κύκλους.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ένας λόγος -πέρα από την αρνητική απόδοση των επενδύσεων- για τον οποίον τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών εμφάνισαν πτώση το 2018 ήταν η αύξηση των ζημιών τόσο σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές μονάδες (βιομηχανία-μεταποίηση) όσο και γενικότερα στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αποζημιώσεις παραγωγικών μονάδων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το ζήτημα των τιμολογίων στα βιομηχανικά ασφάλιστρα θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά μεταξύ των παραγόντων του κλάδου και ευχής έργον θα ήταν μια έγκαιρη ανατίμησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα φαινόμενα στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v