Eurogroup: H Ιταλία έβγαλε την Ελλάδα από το… μενού

Παρουσία Κρ. Λαγκάρντ η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Μεγάλες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. Τις αντιδράσεις του Κλ. Ρέγκλινγκ περιμένει η Αθήνα λίγο πριν από τις εκλογές.

Eurogroup: H Ιταλία έβγαλε την Ελλάδα από το… μενού

Ολοι εναντίον Ρώμης και Ρώμη εναντίον όλων, είναι το σκηνικό που θα «ζήσουν» σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Οχι για οικονομικούς αλλά κυρίως για πολιτικούς λόγους, η Ιταλία αναμένεται να δεχθεί σωρεία κόκκινων καρτών για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να εισπράξει ακόμα ένα καμπανάκι, πριν μπει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

Με άλλα λόγια, η Ιταλία γίνεται η «νέα Ελλάδα» και η Αθήνα κάθεται προς το παρόν στον πάγκο, καθώς δεν είναι στην ατζέντα, δεδομένου ότι δεν συνηθίζεται να συζητείται θέμα που αφορά χώρα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα παρατηρήσουμε νέα «εκτροπή» από τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, με νέες σκληρές δηλώσεις, όπως και στο προηγούμενο Eurogroup. Πάντως, Centeno και Moscovici αναμένεται να κρατήσουν ουδέτερους τόνους, σε περίπτωση ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου, όπως έκαναν και τον Μάιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε χθες ότι η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο Euroworking Group μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο.

Το Eurogroup σήμερα αναμένεται να είναι «μακρύ», καθώς είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το άρθρο 4 του IMF, παρουσία μάλιστα της Christine Lagarde. Παρά τις ατζέντες, το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει η διαπραγμάτευση για τις κρίσιμες θέσεις της ΕΕ που ανοίγουν, καθώς τα πράγματα «έχουν αρχίσει να αγριεύουν» και δεν αναμένεται να δούμε «λευκό καπνό» την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αλλά σε μια νέα έκτακτη Σύνοδο στις 30 Ιουνίου.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τις απόψεις και τις κινήσεις της κ. Lagarde, καθώς εδώ και περίπου οκτώ μήνες κρατά εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και δεν αποκλείεται να ακούσουμε το όνομά της να «παίζει» για μία από τις θέσεις της ΕΕ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v