Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕΑΕΠ: Ζητά άμεσα 36 εκατ. από Εθνική για τις επικουρικές

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών από την Εθνική προς το ΕΤΕΑΕΠ καθορίζει υπουργική απόφαση. Στο ΚΕΑΟ θα μεταφέρονται οι οφειλές, σε περίπτωση μη καταβολής των υποχρεώσεων. Πληρώνονται στις 2 Ιουλίου οι πρώτες συντάξεις και τα αναδρομικά.

ΕΤΕΑΕΠ: Ζητά άμεσα 36 εκατ. από Εθνική για τις επικουρικές

Το μεγαλύτερο ποσό από τα 40 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη «συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά» θα πρέπει να καταβάλει έως την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις στους 16.280 συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ.

Συγκεκριμένα, υπουργική απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ορίζει ότι έως τις 28 Ιουνίου η διοίκηση της Τράπεζας πρέπει να καταβάλει στο ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο εντάσσονται και οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της Εθνικής, το ποσό των 36 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά του 2019 για τις επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ έχει οριστεί με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα, στα 40 εκατ. ευρώ, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της τράπεζας.

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ορίζεται το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης που πρέπει να καταβάλλουν εργοδότης (Εθνική) και εργαζόμενοι, καθώς και της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Σύμφωνα με αυτό, η εν λόγω εισφορά για τα έτη 2020-2023 καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις: 20 εκατ. ευρώ μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, και 20 εκατομμύρια μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ειδικά όμως για το 2019, ποσό ύψους 36 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί από την ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι τις 28 Ιουνίου. Το υπολειπόμενο ποσό, ύψους 4 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Μάλιστα η απόφαση ορίζει ότι αν η τράπεζα καθυστερήσει να εξοφλήσει τους προβλεπόμενους πόρους, κινδυνεύει να βρεθεί με βεβαιωμένα χρέη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και να χάσει την ασφαλιστική της ενημερότητα. Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι «σε περίπτωση ολικής ή μερικής καθυστέρησης καταβολής του συνόλου ή μέρους των εισφορών επικουρικής ασφάλισης καθώς και της συμπληρωματικής ασφαλιστικής εισφοράς, η είσπραξη ανατίθεται στο ΚΕΑΟ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, η υπόχρεη Τράπεζα στερείται αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας».

Να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑΕΠ έλαβε από το ΛΕΠΕΤΕ το απαραίτητο αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο και βάσει του σχεδιασμού, οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά 7 μηνών θα καταβληθούν στις 16.280 συνταξιούχους, στις 2 Ιουλίου.

Στις υποχρεώσεις της Τράπεζας συγκαταλέγεται και καταβολή εισφορών (7% έως 31/5/2019 και 6,5% από 1/1/2019) για το σύνολο των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ, μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση Πετρόπουλου, ειδικά για το χρονικό διάστημα 1/1/2019 - 31/5/2019 η ΕΤΕ θα πρέπει να υποβάλει ΑΠΔ και να καταβάλει το ισόποσο των εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένων ως εξής:

- για τον Ιανουάριο έως 31/7/2019.

- για τον Φεβρουάριο έως 30/8/2019.

- για τον Μάρτιο έως 30/9/2019.

- για τον Απρίλιο έως 31/10/2019.

- για τον Μάιο έως 29/11/2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v