Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη η «ζήτηση» για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα και εντός δύο ωρών υποβλήθηκαν 605 αιτήματα. Συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό οι «επισκέψεις» στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr. Ποιοι δικαιούνται προστασίας. Εκτίμηση για δυνατότητα ρύθμισης έως και 150.000 δανείων.

Μεγάλη η «ζήτηση» για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Περισσότερα από 600 αιτήματα για την υποβολή στοιχείων από τις τράπεζες (ύψος δανείων) υποβλήθηκαν τις δύο πρώτες ώρες από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, βάσει του νόμου 4605/2019.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έως τις 11 π.μ. σήμερα,  μπήκαν στην πλατφόρμα και αιτήθηκαν στοιχεία 605 δανειολήπτες, ενώ η είσοδος νέων χρηστών συνεχίζεται αδιάκοπα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία στον αιτούντα εντός επτά ημερών, ώστε στη συνέχεια ο δανειολήπτης να υποβάλει οριστικά την αίτησή του.

Από τη στιγμή που η αίτηση υποβληθεί οριστικά, οι τράπεζες θα πρέπει εντός ενός μήνα να προτείνουν στον δανειολήπτη ρύθμιση αποπληρωμής χρεών. Από την πλευρά του, ο δανειολήπτης έχει και αυτός περιθώριο 30 ημερών να αποδεχθεί τη ρύθμιση που του προτείνεται. Αν δεν κρίνει την πρόταση συμφέρουσα, έχει το δικαίωμα να αναζητήσει δικαστικά τη ρύθμιση των οφειλών του.

Σημειώνεται ότι με την αποδοχή της ρύθμισης που του προτείνει η τράπεζα, ενεργοποιείται αυτόματα και η διαδικασία επιδότησης του δανειολήπτη με ποσοστό που κυμαίνεται από το 20% έως και το 50% της μηνιαίας δόσης από το δημόσιο. Αν ο δανειολήπτης προσφύγει δικαστικά, πάλι έχει το δικαίωμα στην επιδότηση, ωστόσο θα πρέπει να αναμένει τη δικαστική απόφαση, την οποία στη συνέχει θα αναρτήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο νόμο για την προστασία της 1ης κατοικίας μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (εμπορική ιδιότητα), εφόσον το  σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και λογιστικοποιημένοι τόκοι, καθώς και έξοδα εκτέλεσης (αν υπάρχουν) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει ανά πιστωτή (είτε τράπεζα ή εκκαθαριστή τράπεζας ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων / fund / servicer ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) το ποσό των:

- 100.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια

- 130.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλ. δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια).

Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας (δηλαδή η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων - ΕΝ.Φ.Ι.Α.), κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλαδή δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια).

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 31/12/2019 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.keyd.gov.gr με τη χρήση των κωδικών του Taxis.

Βάσει των εκτιμήσεων των τραπεζών, μέσω του συγκεκριμένου νόμου μπορούν να ρυθμιστούν περίπου 150.000 δάνεια, ύψους 9 δισ. ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v